Lazea a precizat ca opiniile exprimate sunt personale si nu reprezinta BNR.
Economistul sef al BNR a explicat ca aprecierea leului este benefica doar pe termen scurt, prin efectele pe care le are asupra scaderii inflatiei, dar pe termen lung poate afecta exporturile, care au nevoie de un leu neapreciat.
„Cred ca nelasarea cursului sa se aprecieze nominal, chiar daca nivelul de acum pare mai depreciat, ar fi de natura sa stimuleze exporturile. Un ajutor dat exporturilor prin nelasarea aprecierii ar fi o politica inteleapta”, a afirmat Lazea.
In prima saptamana din decembrie, cursul monedei nationale a coborat sub nivelul de 4,21 lei/euro, referinta atingand cel mai redus nivel de la finele lunii septembrie, la 4,2062 lei/euro. Banca centrala a anuntat o rata inferioara la 30 septembrie, cand referinta a fost de 4,1981 lei/euro.
In perioada ianuarie – noiembrie, cursul a urcat cu 7,24%, respectiv 28,86 bani, fata de ultima cotatie din 2008, de 3,9852 lei/euro.
In noiembrie, cursul a atins un minim lunar de 4,2597 lei/euro, nivel la care nu a mai coborat, de fapt, de la 1 octombrie.
In aceasta perioada, dealerii au apreciat, in numeroase randuri, ca intarirea leului este rezultatul interventiilor indirecte ale BNR pe piata valutara.
In primele 11 luni, rata de schimb a fluctuat cu 6,5%, intre nivelul minim de 4,0296 lei/euro, atins la data de 5 ianuarie, si maximul istoric de 4,3127 lei/euro, inregistrat pe 22 ianuarie.