„Foarte important de inteles este ca Romania, ca si pondere in PIB a cheltuielilor de investitii, se afla printre primele trei locuri in Europa, numai ca nu ne-ar ajunge nici 100% din PIB la cele 40.000 de proiecte deschise astazi”, a spus Lazea, in cadrul unei conferinte organizate de Consiliul Investitorilor Straini (CIS).
„Ceea ce se intampla in unele locuri la nivel central trebuie replicat la toate nivelurile. Si atunci avem acest paradox, cheltuieli de investitii ca procent din PIB printre cele mai mari din Europa si necesitati nelimitate si neprioritizate”, a adaugat reprezentantul BNR.
El a aratat ca prioritizarea investitiilor este necesara si datorita faptului ca este solicitata de Comisia Europeana, in cadrul semestrului european.
„Sititi ca Romania trebuie sa trimita in fiecare primavara programul national de reforma si programul de convergenta, iar acestea trebuie sa fie consistente unul cu altul. Este un exercitiu de prioritizare care poate ajuta autoritatile sa-si definitiveze anumite proiecte. Este un bun exercitiu”, a spus economistul.
Pe de alta parte, Lazea a atras atentia ca este nevoie de constientizarea diferentelor regionale importante existe in Romania.
„Trebuie sa constientizam ca Romania este pe locul doi ca diferente regionale, dupa Marea Britanie. Programul acesta nu vorbeste nimic despre Moldova. Nu s-ar parea ca in Romania sufera foarte multa lume de teama dezechilibrelor regionale si lucrul acesta se vede, suntem pe locul 26 din 27 de state”, a subliniat economistul-sef al BNR.
Intrebat despre dublarea investitiilor straine directe in primele doua luni ale acestui an, Lazea a mentionat ca cifra este imbucuratoare, dar nu este extrem de relevanta intrucat perioada este prea scurta pentru a trage concluzii si trebuie sa existe referire la faptul ca anul trecut a fost foarte slab, deci exista un efect de baza.
„S-a vehiculat o cifra de cantitate. S-a vorbit de aproximativ 25 de miliarde de euro in urmatorii 5-6 ani. Ceea ce pare foarte plauzibil, daca pana acum a atras circa 50 de miliarde de euro.
Dar mai important decat cantitatea mi se pare calitatea investitorilor, si calitatea sau tipul de investitorii pe care Romania sau orice tara o atrage depinde de conditiile macroeconomice si conditiile institutionale”, a continuat economistul.
El a mentionat ca in Romania conditiile macroeconomice vor trebui sa respecte criteriile de convergenta nominala.
„Deci nu vom avea, poate multi investitori straini spera, o relaxare pe partea de inflatie, deficite extern si intern, datorie publica si asa mai departe, nu numai pentru ca suntem acum parte din pachetul euro plus si acordului cu FMI, ci si pentru ca chiar daca nu am face parte din cele doua programe piata de capital ar penaliza brusc si sever orice fel de derapaj”, a explicat Lazea.
El a precizat ca riscul de tara pentru Romania s-a imbunatatit semnificativ in ultima perioada.
„Conditiile macroeconomice sunt jumatatea din garantia ca vom atrage o anumita calitate de investitori straini. Astfel,in ceea ce priveste conditiile institutionale, trebuie sa spunem ca studii internationale au relevat faptul ca investitorii straini seriosi se uita la patru aspecte: flexibilitatea fortei de munca, infrastructura, functionarea justitiei si adancimea pietelor financiare”, a mai aratat Lazea.
Economistul-sef al BNR a aratat ca Guvernul a „facut destul de multe” in privinta flexibilizarii pietei muncii, iar lucrurile au inceput sa „se miste” in sectorul de infrastructura.
Investitiile straine directe in Romania au crescut de peste doua ori in primele doua luni ale acestui an, la 294 milioane de euro, comparativ cu suma de 140 milioane de euro raportata pentru perioada similara a anului trecut, conform datelor BNR.