„S-a vorbit foarte mult despre exportul de marfuri. Trebuie sa fim constienti ca Europa este exportatoare de servicii, nu de marfuri. China va acapara in 20-30 de ani zona de exporturi de marfuri si Europa va ramane cu partea de servicii. Romania, incet-incet, sau mai degraba mai repede decat incet, trebuie sa se adapteze acestei situatii si sa fie atenta la exporturile nu numai de marfuri, ci si de servicii. Trebuie cu totii sa incercam sa promovam astfel de servicii”, a spus Lazea, citat de Mediafax.
Oficialul BNR a aratat ca Romania trebuie sa investeasca in infrastructura, in contextul in care beneficiaza de una din cele mai mari retele de transport din lume, lungimea conductelor de gaze este mai mare decat cea dintr-o tara precum Norvegia, iar caile fluviale sunt mai mari decat in Marea Britanie.
„Cred ca pe viitor cele doua ministere, Turismului si Transporturilor, va trebui sa apeleze la expertiza dumneavoastra (consilierilor economici – n.r.), pentru ca Europa va deveni o zona exportatoare de servicii, nu maine, ci in viitorul apropiat”, a adaugat Lazea.
Economistul-sef al BNR a atras atentia ca misiunea consilierilor economici este cu atat mai importanta cu cat se circumscrie unui nou model de crestere, in care exportul net va avea mai mare importanta.
Lazea a aratat ca, in cazul Romaniei, deficitul de cont curent s-a contractat de la 13,4% din PIB in 2007 la 11,8% din PIB in 2008 si s-a plasat, potrivit estimarilor, la 4,3% din PIB anul trecut.
Economistul BNR a mentionat ca, in in 2007 si in 2008, deficitul de cont curent s-a bazat aproape in exclusivitate pe cresterea consumului si foarte putin pe exportul net, situatie care s-a dovedit a fi nesustenabila.
„Anul trecut, aceasta situatie s-a corectat si cu ajutorul dumneavoastra (consilierilor economici – n.r.). Vrem sa mentinem deficitul undeva la 4-5% din PIB”, a mai spus Lazea.