Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a prezentat, joi, o serie de chestiuni discutate in cadrul intalnirii anuale a FMI, Bancii Mondiale si Institute of International Finance, care a avut loc la Istanbul in luna octombrie.
„Romania a fost izolata pentru deteriorarea dramatica a deficitului bugetar, de la 2,5% din PIB in 2007 la 5,4% in 2008 si la circa 7,3% din PIB in acest an si principalele elemente care au dus la aceasta deteriorare a fost nesustenabilitatea majorarilor de pensii, cu circa doua procente din PIB, si a salariilor bugetare, cu aproape 3% din PIB”, a spus Lazea.
El a precizat ca sanatatea finantelor romanesti depinde „in mod critic” de reformele din cele doua domenii, ceruta cu insistenta de Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM).
„Trebuie sa se hotarasca Romania daca vrea si cand vrea sa adere la zona euro. BNR si-a exprimat optiunea”, a spus oficialul BNR, dupa ce a fost intrebat daca mai poate fi atins obiectivul de adoptare a euro in 2015.
Romania si-a fixat aderarea la zona euro in 2015, ceea ce inseamna ca trebuie sa intre in Mecanismul ERM II in 2012.
Tinta de deficit pentru 2009, convenita cu Fondul Monetar International (FMI), este de 7,3%, iar pentru 2010 de 5,9%.
Inainte de a intra in zona euro insa, o tara trebuie sa respecte criteriile stabilite prin Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, perioada in care moneda nationala poate fluctua intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.
ERM-2 reprezinta zona in care se afla tara in perioada de doi ani de dinaintea adoptarii euro.
De asemenea, inflatia nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar nu se poate plasa peste 3% din PIB. Un al treilea criteriu este ca datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB.