Firmele de leasing, impreuna cu toate IFN-urile (institutii financiare nebancare), sunt obligate sa constituie provizioane pentru intarzierile de plata ale debitorilor, Incepand cu mijlocul lunii iunie.
Potrivit reglementarilor bancii centrale (Regulamentul nr. 4/2007 si normele metodologice de aplicare a acestuia) IFN-urile sunt obligate sa constituie provizioane pentru acoperirea riscului de credit pe mai multe niveluri.
Regulamentul prevede ca pentru creditele standard (fara intarzieri la plata), nu este necesara constituirea de provizioane, in schimb pentru imprumuturile clasificate in categoria pierdere, se vor constitui provizioane in proportie de 100%.
„In cazul unui contract de leasing compania finantatoare este proprietara bunului”, a explicat pentru DailyBusiness Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB). „Banca Nationala asociaza contractul de leasing unuia de credit bancar, in cazul caruia proprietarul este debitorul. Incercam sa explicam bancii centrale ca nu este normal ca intarzierea de plata sa fie considerata ca pierdere, in conditiile in care bunul apartine firmei de leasing si poate fi recuperat de aceasta”, a mai spus Ahciarliu.
Secretarul ALB a mai precizat ca firmele de leasing sunt in negocieri cu banca centrala pentru ca „pierderea” se se recunoasca dupa mai mult de 90 de zile. „Noi vrem sa mai castigam un interval, pentru ca pierderea suta la suta trebuie raportata si provizionata suta la suta in cea de-a 91-a zi de intarziere a platii. Cred ca 30 de zile in plus ar fi o perioada favorabila pentru ambele parti. In acest caz, firmele de leasing ar putea constitui provizioane pentru pierderi din a 120-a zi de intarziere la plata”, a mai spus Adriana Ahcialiu.
Reprezentantul ALB a afirmat ca firmele de leasing spera ca la urmatoarea raportare sau incepand de anul viitor, banca centrala va introduce prevederi speciale pentru leasing, asa cum se intampla si in alte state din UE. „Am prezentat Bancii Nationale cateva modele din alte state europene si sper ca demersul nostru a fost convingator”, a mai spus Adriana Ahciarliu.
In momentul de fata, in clasificarea imprumuturilor, IFN-urile trebuie sa tina cont de perioada de intarziere la plata ratelor. In categoria standard sunt incluse creditele in cazul carora intarzierile la plata ratelor sunt mai mici de 15 zile.
Pentru intarzieri intre 16-30 de zile, creditele se includ in categoria „in observatie”, iar pentru intarzieri intre 31 si 60 de zile categoria de incardare va fi „substandard”. In cazul in care restantele sunt cuprinse intre 61 si 90 de zile, imprumutul va fi considerat „indoielnic”, fiind trecut pe „pierdere” daca restantele depasesc aceasta limita. Dupa declansarea procedurilor judiciare, creditul va fi considerat automat „pierdere”.