In 2006, ponderea leasingului auto in totalul finantarilor acordate de firmele de leasing membre ALB a inregistrat o scadere de 6%, scaderile observandu-se insa in special la nivelul finantarilor pentru autoturisme.
Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare, mentioneaza ca o explicatie pentru evolutia leasingului auto ar putea fi patrunderea pe piata in 2006 a unor companii mari de leasing, profilate si pe alte tipuri de finantare decat cele auto, cum ar fi leasingul imobiliar.
„Este de asteptat ca in 2007 leasingul auto sa piarda in continuare teren in fata leasingului imobiliar si a altor segmente de finantari”, a declarat pentru DailyBusiness oficialul ALB.
Leasingul auto a reprezentat anul trecut 64% din totalul contractelor incheiate de firmele de leasing, echipamentele au detinut o pondere de 25%, iar contracte de leasing imobiliar au insumat 6% din piata.
Lipsa facilitatilor fiscale pentru leasingul auto adresat persoanelor fizice, precum si cresterea relativ lenta a achizitiilor de autoturisme, a atras dupa sine stagnarea finantarilor pe acest segment.
Leasingul de vehicule se bucura insa de succes, stimulat mai ales de contractele cu sectorul public.
Institutiile publice formeaza o clientela stabila
Oficialii Raiffeisen Leasing estimeaza ca pana la sfarsitul anului vor finanta segmentul public cu 20-30 mil. de euro, in 2007. „Companiile de transport local, autoritatile din justitie, afaceri interne, necesita active noi. Segmentul public este o parte tot mai importanta a finantarilor in leasing”, a spus Mihaela Mateescu, directorul general al companiei.
Totodata, reprezentantii Unicredit Leasing, liderul pietei de leasing dupa rezultatele (neomologate inca) din primul semestru declarau de curand ca au pregatit 180 milioane de euro pentru finantarea segmentului public.
„Autobuzele sunt bunurile pentru care se organizeaza cel mai adesea licitatii, deoarece numeroase autoritati locale isi innoiesc parcul auto. Mai poate fi vorba despre autoturisme, camioane de peste 3,5 tone sau autospeciale”, spune, la randul sau, Septimiu Postelnicu, directorul general al Unicredit Leasing, completand ca finantarea segmentului public reprezinta o piata de cateva sute milioane de euro.
Valoarea medie a unui contract obtinut de firmele de leasing la licitatii este de 20 mil. de euro. Raiffeisen Leasing se afla acum in faza de ofertare pentru 3-4 licitatii.
Finantarile imobiliare cresc odata cu piata
Leasingul imobiliar este componenta care se dezvolta cel mai puternic in ultimul timp, reprezentantii pietei de profil estimand dublarea sau chiar triplarea pietei pe acest segment in 2007, valoarea acesteia putand ajunge la circa 300 de mil. de euro.
Immorent, subsidiara a grupului Erste, specializata in leasing imobiliar, estimeaza pentru 2007 cresterea cu 150% a finantarilor pe acest segment, pana la 55 mil. de euro.
„In cazul Raiffeisen Leasing estimam ca valoarea finantarilor pentru imobile va reprezenta 10% din volumul total de finantare”, conform Mihaelei Mateescu, ceea ce ar insemna atingerea unei valori de circa 25 de mil. de euro. Reprezentantii Unicredit estimau la randul lor cresterea leasigului imobiliar pana la un nivel de 10% din suma totala a contractelor incheiate in acest an.
Introducerea acestei oferte la nivelul companiilor de leasing a coincis cu nevoia resimtita la nivelul pietei pentru finantari de acest tip. Anul trecut, hotelul Novotel a fost achizitionat in sistem sale and lease back (vanzare catre firma de leasing urmata de rascumpararea bunului).
La randul sau, lantul hotelier Continental Hotels a semnat cu Raiffeisen Leasing un contract de finantare de acest tip in valoare de 18,4 mil. de euro.
Leasingul de echipamente creste mai lent
Segmentul finantarilor in leasing pentru echipamente este la randul sau in ascensiune, deoarece exista necesitatea retehnologizarii fabricilor din Romania. Acest segment creste, dar intr-un ritm mai lent decat media pietei, pentru care reprezentantii ALB estimeaza o majorare de 32% in 2007.
Octav Dumitrescu, directorul de marketing al VB Leasing, afirma ca leasingul de echipamente va inregistra, pe parcursul acestui an, o crestere de 25%.
„Nevoia de retehnologizare vine pe fondul cerintelor impuse de UE si a cresterii economice generale, dar si a investitiilor”, este de parere Octav Dumitrescu.