- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Lege buna in burduf de caine: Statul inca nu stie cum sa ia banii pe \”drepturile de autor\”

25 Aug, 16:49 • cristina.mihai
Aglomeratia de la ghisee pentru declararea si plata contributiilor sociale de catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente are o cauza de natura legislativa. Normele de aplicare ale Ordonantei de Urgenta 58 sunt atat de prost scrise, incat pe langa forfota creata de implementarea defectuoasa, mai creioneaza si o suita de situatii aberante, care puteau fi evitate cu putina atentie.
Lege buna in burduf de caine: Statul inca nu stie cum sa ia banii pe \drepturile de autor\

In spiritul romanesc al hazului de necaz, DailyBusiness.ro va prezinta doar cateva din aberatiile scornite de guvernantii care incearca sa scoata tara din criza, si pe care au inceput sa le sesizeze chiar si ei, dar abia dupa ce au pus „pe jar” sute de mii de romani.

Avocatul Gabriel Biris a remarcat cat de simplu ar fi fost pentru stat sa introduca in ordonanta optiunea ca platitorul de venit sa poata retine din baza de plata aceste contributii, pe care sa le achite chiar firmele catre institutiile implicate.

„La drepturile de autor exista aceasta posibilitate in cazul impozitului. Acesta este retinut de platitorul de venit si apoi varsat in conturile institutiilor de stat. Acum nu se ofera aceasta posibilitate, care ar fi adus avantaje chiar statului”, spune Biris.

Depunerea acestor declaratii lunare inseamna inregistrarea a milioane de formulare pe an in aceste institutii. In plus, statul acum trebuie sa alerge dupa sute de mii de oameni pentru a-si recupera banii in caz de neplata.

Cat despre scopul acestor modificari, Biris spune ca intentia este foarte buna, iar scopul legii este corect, pentru ca existau prea multe privilegii in aceasta zona, iar acestea nu mai erau sustenabile. Pe de alta parte, avocatul adauga implementarea este extrem de defectuoasa si arata ca nu a existat o analiza premergatoare deciziei.

„Plafonarea tuturor contributiilor de somaj si sanatate este o idee extraordinara, dar felul in care s-a pus in aplicare arata ca de fapt s-a incercat o carpeala a unui sistem atat de gaunos, incat se rupe atunci cand incerci sa il carpesti„, declara Biris.

Una dintre cele mai „amuzante” prevederi este aplicarea cotei de 10,5% pentru casa de pensii la stadiul de cotizare si nu la numarul de puncte de pensie.

O persoana care are exclusiv venituri din activitati independente (PFA, drepturi de autor, conventie civila) trebuie sa cotizeze si sa munceasca de trei ori mai mult decat un salariat ca sa poata iesi la pensie, dupa cum a scris ziarul Evenimentul zilei.

Stagiul minim de cotizare pentru pensionare anticipata va fi de 15 ani, incepand din 2015, iar cel complet, de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati.

In aceste conditii, conform logicii Ministerului Muncii, persoanele care vor contribui, potrivit normelor de aplicare a OUG 58/2010, la sistemul public de pensii ar trebui sa munceasca 45 de ani, pentru stagiul minim de cotizare, si cel putin 90 de ani, pentru un stagiu complet, pentru a primi pensie.

Mihai Seitan, ministrul Muncii, a declarat ca normele de aplicare a OUG 58/2010 vor fi modificate, astfel incat persoanele care platesc contributii pentru venituri de natura profesionala sa aiba stagiu complet de cotizare si doar punctajul obtinut sa fie mai mic, in functie de contributie.

Seitan a mai spus ca nu se vor da amenzi deocamdata pentru intarzieri. Unul dintre motivele acestei decizii este faptul ca nici macar angajatii institutiilor nu sunt inca dumiriti in legatura cu modul cum trebuie procedat, lucru cat se poate de adevarat.

Unele institutii cer un maldar de hartii, altele nu stiu ce au de facut

Interesant este ca pentru a indeplini toate formalitatile, ai nevoie de un vraf de hartii. Ana D. din Bucuresti a avut doua experiente contradictorii. Daca la oficiul de somaj i-a fost suficienta o simpla declaratie, la casa de pensii a trebuit sa aduca dosar cu sina, copie dupa actul de identitate, copie dupa contractul de drept de autor, declaratie scrisa de mana pe proprie raspundere cum ca nu mai ai alte venituri in afara de cele declarate, plus declaratia propriu-zisa completata.

La unele institutii insa, functionarii inca mai asteapta clarificari legate de aplicarea normelor. Spre exemplu, reprezentantii unei case teritoriale de pensii contactati incognito de DailyBusiness.ro pentru a li se cere detalii legate de depunerea declaratiei de asigurare au spus ca „nu stiu nimic” si ca nu au unde sa introduca datele, astfel incat sa vireze sumele. Mai mult, acestia evita sa primeasca declaratiile, tocmai din acest motiv.

Potrivit noilor prevederi legale, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, au obligatia de a depune cate o declaratie privind asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, respectiv de a incheia contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Contributia de asigurari sociale de pensie este de 10,5% din venitul brut, cea de somaj – 0,5%, iar cea de sanatate – 5,5%.

Declaratiile de asigurare se depun o singura data, pana pe 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat veniturile de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vești importante pentru clienții BCR. Un proiect unic se lansează în România
Vești importante pentru clienții BCR. Un proiect unic se lansează în România
Cine primește averea ta dacă nu ai copii? Totul despre împărțirea moștenirii
Cine primește averea ta dacă nu ai copii? Totul despre împărțirea moștenirii
Cum se prepară prăjitura cu gutui, ideală pentru sezonul rece. Iată câteva trucuri ca să-i dai o aromă deosebită
Cum se prepară prăjitura cu gutui, ideală pentru sezonul rece. Iată câteva trucuri ca să-i dai ...
Bonus de 1000 de lei la salariu pentru acești români. Cine sunt angajații care primesc bani în plus de sărbători
Bonus de 1000 de lei la salariu pentru acești români. Cine sunt angajații care primesc bani în plus ...
Magia Crăciunului 2024. Lista concertelor spectaculoase care ne vor încânta sărbătorile
Magia Crăciunului 2024. Lista concertelor spectaculoase care ne vor încânta sărbătorile
Impozit auto 2025. Sume colosale pentru șoferii din București! Cât vei plăti pentru mașina ta
Impozit auto 2025. Sume colosale pentru șoferii din București! Cât vei plăti pentru mașina ta
Top 10 cele mai frumoase filme de Crăciun. La ce producții te poți uita alături de familie de sărbători
Top 10 cele mai frumoase filme de Crăciun. La ce producții te poți uita alături de familie de sărbători
Testul care îți pune mintea la încercare: Poți găsi elful ascuns în această imagine în mai puțin de 10 secunde?
Testul care îți pune mintea la încercare: Poți găsi elful ascuns în această imagine în mai puțin ...
Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: „Aici avem una dintre cele mai mari păcăleli”
Top 10 cei mai nocivi crenvurști găsiți în supermarket. Dragoș Pătraru: „Aici avem una dintre ...
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Orașul din România care a renăscut spectaculos. Metamorfoză completă cu fonduri europene!
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima zi de mandat”
Donald Trump promite să scoată SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „încă din prima ...
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale: „Eu nu m-am dat la o parte”
Crin Antonescu, primele declarații după ce a fost numit candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități ...
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată viața
Idei inedite de cadouri de Crăciun 2024. Ce poți să oferi persoanei iubite ca să țină minte toată ...
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. Vor putea face credit imobiliar cu avans de numai 5%
Se lansează programul „Investește în casa ta”, pentru românii cu vârste de până la 35 de ani. ...
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora 16:00
Circulația pe Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești-Buzău se deschide luni, 23 decembrie, de la ora ...
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ...
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei victime au fost transportați la spital
Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a fost implicat într-un accident rutier. Edilul și alte trei ...
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de o dubă, pe contrasens
Un tânăr șofer cu permisul suspendat a murit la volanul unui BMW, după ce a fost izbit frontal de ...