Asigurarea urmeaza sa acopere riscul de cutremur, alunecari de teren sau inundatii, mentioneaza NewsIn.
Normele de aplicare a legii se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in termen de 90 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial.
Potrivit legii, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B.
Astfel, locuinta tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
In schimb, tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop, se mentioneaza in Monitorul Oficial.
Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA se fac venituri la bugetul de stat in cota de 40%, venituri la bugetul CSA in proportie de 40%, iar restul de 20% se face venit la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.
Asigurarea obligatorie a locuintelor urmeaza sa fie gestionata de o societate pe actiuni – Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) – la care actionari vor fi firmele de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte impotriva dezastrelor naturale.