„Una din provocarile managementului societatii Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) va fi dezvoltarea unui sistem informatic pentru gestionarea celor aproape 8,5 milioane de contracte. Nu cred ca avem timpul necesar pentru dezvoltarea acestui sistem informatic pana la 1 ianuarie 2010”, a spus, luni, Toma prezent la Forumul ICAR 2009 (The Catastrophic Risks Forum – ICAR).
Adoptata in noiembrie 2008, Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor era estimata sa fie pusa in aplicare la 1 ianuarie 2010, termen avansat, in luna mai, de Radu Stancu, fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
In noiembrie 2008, reprezentantii MAI au anuntat ca obligativitatea asigurarii locuintei va deveni efectiva la 1 iulie 2009.
Toma a amintit ca, miercuri, Consiliul de Adminstratie al PAID va fi ales directorul general al societatii.
„Conducerea executiva a societatii trebuie sa inceapa negocierile cu reasiguratorii si brokerii de reasigurare pentru stabilirea parametrilor programului de reasigurare. De asemenea, managementul va incepe discutiile cu Ministerul Finantelor pentru sustinerea finantarii programului de reasigurare”, a spus presedintele PAID.
In luna septembrie, 13 asiguratori au semnat actele de constituire a PAID, aportul acestora la capitalul social al PAID fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).
Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Clal Romania si Groupama Asigurari.
ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.
Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
Fondul locativ national cuprinde 8,34 milioane de unitati la finele anului 2008, conform datelor Institutului National de Statistica.
Potrivit unei estimari MAI, valoarea primelor subscrise dupa introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor va atinge 150 de milioane de euro.