In urma cu doi ani, Parlamentul European a adoptat o directiva privind eliminarea sau limitarea comisionului de rambursare anticipata perceput de banci clientilor in cazul creditelor de nevoi personale negarantate, cu valori intre 200 si 75.000 de euro. Directiva a avut ca termen limita luna iunie 2010 pentru transpunerea in legislatiile statelor UE.
Autoritatile romane au avansat inca din toamna anului trecut ideea extinderii prevederilor directivei europene la momentul transpunerii in legislatia nationala, care s-a concretizat in luna februarie intr-un proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Bancile s-au opus inca de la inceput extinderii prevederilor directivei UE.
Proiectul nu a produs dezbateri ample in randul comunitatii bancare, ai caror oficiali se pare ca au sperat ca au o influenta suficient de puternica pentru a determina modificarea proiectului inainte de a fi aprobat.
Mai mult, chiar si la momentul aprobarii noilor reglementari de catre Guvern, in luna iunie, bancherii continuau sa afirme ca vor aplica prevederile ordonantei, dar ca isi vor sustine punctul de vedere pana la momentul in care va fi votata de Parlament, cand va deveni lege.
Disputele dintre bancheri si reprezentantii ANPC sunt insa mult mai vechi, prima confruntare avand loc in urma cu aproape doi ani, cand institutia a promovat o ordonanta care reglementa, printre altele, obligatia bancilor de a introduce in contractele de credit cu dobanda variabila formule concrete de calcul a ratelor aplicate.
In privinta noilor reglementari din domeniul financiar-bancar, discutii mai ample au loc de la inceputul lunii august, cand tot mai multe persoane au aflat de drepturile care le erau conferite de ordonanta de urgenta privind creditele populatiei.
Daca la inceput pozitia Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de sustinere discreta a bancilor, dupa anuntul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), potrivita caruia pierderiloe determinate de aplicarea ordonantei ar putea fi de pana la 900 milioane de euro, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a facut mai multe declaratii care par in favoarea sistemului bancar.
Acesta a declarat ca mai multe banci se pregatesc sa ceara in instanta despagubiri din partea statului pentru pierderile provocate de aplicarea Ordonantei 50.