In 2010, leul s-a apreciat fata de euro cu 2,57%, fiind tranzactionat pe platforma X-Trade Brokers cu 4,2258 lei pentru 1 euro la inceputul lunii ianuarie si, respectiv, cu 4,1169 lei pentru 1 euro la sfarsitul lui aprilie.
„Evident, cand vorbim despre leu pe termen scurt, nu trebuie sa uitam de eventualele atacuri pe aprecierea sau deprecierea leului, posibilele interventii ale BNR. Insa, un interval de patru luni- cum este cel analizat in cazul de fata- este suficient de mare incat sa putem considera ca evolutia monedei reflecta prioritar starea economiei, care, in cazul Romaniei este inca extrem de slaba”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
„Toata lumea estimeaza ca, in primul trimestru al anului 2010 economia romaneasca a scazut, singura necunoscuta – inca – este procentul de scadere. Din cate se intrevede in prezent, evolutia va fi similara si in cel de-al doilea trimestru”, a adaugat Safta.
In ceea ce priveste cele mai slabe aprecieri fata de euro, pe locul intai se afla forintul, care de la inceputul anului si pana in prezent a marcat o crestere de doar 0,68% fata de moneda europeana, respectiv de la 270,14 forinti pentru 1 euro la 268,29 forinti pentru 1 euro.
„Evolutia reflecta slabele performante ale economiei Ungariei, care s-a comprimat cu 6,3% in 2009, pentru anul in curs cea mai probabila fiind stagnarea economica”, au explicat analistii X-Trade Brokers.
Lira sterlina s-a apreciat, la randul sau, cu doar 1,99% in raport cu euro, de la 0,8875 GBP pentru 1 euro la inceputul anului, la 0,8698 GBP pentru 1 euro la sfarsitul lunii aprilie, rezultatele economice ale Marii Britanii fiind in aceasta perioada in general sub asteptarile analistilor.
Analistii X-Trade au mentionat ca de la inceputul anului si pana in prezent, moneda europeana s-a depreciat puternic comparativ cu majoritatea monedelor lumii, atat din cauza crizei din Grecia, cat si ca urmare a rezultatelor economice slabe inregistrate de zona euro, precum si de Uniunea Europeana in ansamblul sau.
„In raport cu euro, in primele patru luni ale anului, cele mai mari aprecieri le-au marcat – in ordine – rubla, lira turceasca si, respectiv, dolarul american. Evolutiile acestor monede au fost sustinute si de performantele bune obtinute de economiile respective, asa incat acestea au castigat nu numai din ‘autogolul’ monedei euro, cat si din ‘golurile’ marcate de propriile economii, prin propriile eforturi. La polul opus se afla forintul, lira sterlina si leul, cu cele mai slabe aprecieri fata de euro”, a precizat Victor Safta.
In raport cu euro, rubla s-a apreciat de la inceputul anului si pana in prezent cu 10,21%, perechea valutara corespunzatoare ajungand de la 43,2535 la inceputul anului curent la 38,8365 la sfarsitul lunii aprilie. Evolutia Rublei a fost sustinuta de semnalele pozitive transmise de economia Rusiei, care, in primul trimestru din 2010, a marcat o crestere de 0,5%, dupa un an de recesiune. Pentru 2010, previziunile de crestere economica a Rusiei sunt de minim 3,1%.
Lira turceasca a marcat, de asemenea, o apreciere importanta fata de euro, respectiv de 7,49%, perechea valutara corespunzatoare ajungand de la 2,1368 la inceputul anului la 1,9766 la data de 30 aprilie. Economia Turciei a aratat o puternica revenire inca de la finele anului trecut: in ultimele luni ale anului 2009, PIB-ul a fost in crestere cu 6%, tara iesind practic din recesiune. In plus, potrivit estimarilor Bancii Mondiale, in acest an Turcia va avea o crestere economica de minim 4,5%, posibil chiar de 6%.
In ceea ce priveste dolarul american, acesta a intrat intr-un puternic proces de apreciere fata de euro inca de la finele anului trecut, motoarele economiei americane sustinandu-l puternic mai ales in trimestrul al patrulea, cand SUA au inregistrat o crestere economica de 5,6%, evolutia mentinandu-se in anul curent: in primul trimestru economia americana a continuat sa creasca cu 3,2%. Dolarul american a inceput anul cu un raport de schimb de 1,4300 dolari pentru 1 euro, ajungand la sfarsitul lunii aprilie la 1,3315 dolari pentru un euro si inregistrand astfel o apreciere de 6,88% fata de euro.
„Criza din Grecia a afectat categoric intreaga Uniune Europeana si testeaza in continuare limitele mecanismelor monedei unice, insa, in acelasi timp, nu trebuie sa ii aruncam Greciei intreaga vina. Performantele slabe ale economiilor din UE si rezultatele bune- in comparatie- obtinute de alte state, au contribuit semnificativ la scaderea monedei euro”, a conchis Victor Safta.