Joi, cursul oficial al bancii centrale fusese de 3,7164 lei/euro.
Moneda romaneasca a urmat trendul regional, ajutata insa si de vestile bune legate de inflatie si deficit comercial, anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS).
„Aprecierea leului a venit si intr-un context regional, in care si celelalte monede emergente s-au apreciat, pentru ca piata ia in considerare o viitoare scadere a dobanzii de politica monetara a bancii centrale americane, Federal Reserve”, a spus Georgiana Constantinescu, analistul Credit Europe Bank, pentru NewsIn.
Analistul Credit Europe crede ca si „datele pozitive anuntate marti despre deficitul comercial al Romaniei din februarie si a celor in limitele asteptarilor despre inflatie au contribuit, de asemenea, la aprecierea leului”.
INS a anuntat marti o crestere anuala cu 2,8% a deficitului comercial in ianuarie, la 1,41 miliarde euro, ianuarie fiind a doua luna consecutiva in care exporturile au crescut mai mult decat importurile.
Tot marti, INS a anuntat valoarea anuala a inflatiei pe februarie, de 7,97%, nivel ce a corespuns estimarilor analistilor financiari.
Evolutia leului continua sa depinda, totusi, de investitiile si ordinele speculative de pe pietele externe, motiv pentru care piata ramane imprevizibila, sustin analistii.
Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat de la 1,5334 la 1,5408 si dolari/euro, iar la 11:20, euro era cotat la 1,5404 dolari.
Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, incadreaza dobanda de politica monetara, situandu-se la 8,75-9,25% pe an.