Cursul a ajuns marti [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cel-mai-slab-leu-din-iunie-2010-cursul-bnr-a-urcat-marti-la-4-3625-lei-euro-72545/]aproape de maximul istoric[/url] de 4,3688 lei/euro, inregistrat pe 30 iunie 2010.
Analistul economic Dragos Cabat a declarat ca deprecierea leului din ultima perioada a avut loc ca urmare a evenimentelor ce s-au petrecut in Europa.
Printre acestea amintim [b]problemele Ungariei[/b], care in prag de colaps financiar, are nevoie de un imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana. Forintul s-a depreciat semnificativ in fata euro, iar agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit, vineri, in scadere [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ungaria-a-fost-coborata-la-junk-si-de-fitch-ultima-agentie-de-la-care-avea-rating-pentru-investitii-72432/]calificativul de tara al Ungariei[/url], de la „BBB-„, ultima treapta in categoria recomandata pentru investitii, la „BB+”, in categoria „junk”.
De asemenea, analistul economic Laurian Lungu a subliniat ca ce se intampla in Ungaria afectea si Romania, indirect.
Cabat a adaugat ca leul a fost influentat si de [b]scandalul din Elvetia[/b], dar si de [b]situatia Greciei[/b], care nu a ajuns la o intelegere cu investitorii.
[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/seful-bancii-elvetiei-demisioneaza-in-urma-tranzactiei-controversate-facuta-de-sotia-sa-72516/]Philipp Hildebrand a demisionat[/url] de la sefia Swiss National Bank (SNB), in urma scandalului legat de tranzactia controversata realizata de sotia sa. Aceasta a fost trader la un fond speculativ, a cumparat pe 15 august dolari in valoare de 400.000 de franci elvetieni, cu putin timp inainte ca sotul ei, guvernatorul, sa anunte ca Banca Nationala a Elvetiei a stabilit un curs minim de 1,20 franci pentru un euro.
In ceea ce priveste Grecia, intregul calendar pentru eliberarea imprumuturilor acordate de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International [url= http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/98516.html]a fost devansat cu trei luni[/url] ca urmare a intarzierii aparute la plata unei transe din 2011, a anuntat Comisia Europeana. Astfel, urmatoarea transa din acordul de imprumut, in valoare de 5 miliarde de euro, pe care Grecia trebuia sa o primeasca in luna decembrie 2011, conform calendarului initial, va fi eliberata in luna martie 2012, iar transa de 10 miliarde de euro care trebuia platita in martie, la ajunge la statul elen in iunie.
In acelasi timp, Laurian Lungu a spus deprecierea leului este si un [b]efect al politicii monetare[/b]. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, saptamana trecuta, cu 0,25 puncte procentuale [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-vrea-sa-ajute-economia-si-sa-stimuleze-economisirea-72397/]rata dobanzii de politica monetara[/url], de la 6% la 5,75% pe an.
Aceasta scadere a dobanzii cheie este de natura sa contribuie nu numai la reluarea unei cresteri economice sanatoase, dar si la stimularea economisirii interne, inclusiv pentru a sprijini sustenabilitatea deficitului extern si a reduce dependenta de finantarile externe, potrivit raportului BNR.
La randul sau, Dragos Cabat considera ca scaderea dobanzii cheie nu a influentat deprecierea leului.
[quote=Dragos Cabat, analist economic]In perioada urmatoare, leul ar trebui sa-si revina. Nu exista motive sa se deprecieze in continuare[/quote]
Laurian Lungu a mentionat ca evolutia cursului leu/euro din prezent este in limite normale. „Nu sunt semne de ingrijorare”, a spus el.
Lungu considera ca evolutia cursului din perioada viitoare depinde de conditiile din piata si de ce se va intampla la nivelul Europei.
El a adaugat ca in acest an ramane riscul politic, fiind an electoral. De asemenea, pe plan extern sunt si mai multe riscuri care pot influenta leul, „de la Ungaria, care ne influenteza indirect, pana la ce se intampla cu zona euro”. Totusi, Laurian Lungu este optimist.
„Nu sunt motive de ingrijorare. Romania are stabilitate macro-economica. Nu vom vedea o picare a leului”, a conchis analistul financiar Laurian Lungu.