Maximul deprecierii, de 0,7% s-a produs vineri, pe fondul retragerii investitiilor in lei de catre investitorii speculativi.
Scaderea leului a urmat o tendinta zonala. „Par sa fie iesiri ale investitorilor straini, pentru ca aceeasi directie se observa si pe forint si zlot”, a declarat pentru NewsIn Ioan Birle, dealerul sef al Bancii Transilvania.
Pe pietele internationale, dolarul s-a apreciat semnificativ fata de euro, coborand chiar sub pragul de 1,45 dolari/euro. Cursul afisat vineri de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu 4 bani (1,67%) fata de dolar, de la 2,3985 lei/dolar, cat era joi, la 2,4386 lei/dolar.
Pe parcusul saptamanii, leul a pierdut 1,6% in raport cu moneda americana, pana la un curs de 2,43 lei/dolari, la inchiderea sedintei de vineri.
Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au scazut la 6,75-7%, sub nivelul dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an, ca urmare a apropierii scadentei perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii si a cresterii lichiditatii, dupa revenirea in piata a banilor blocati in timpul ofertei publice primare a Transgaz, a explicat Birle.