Sedinta de tranzactie interbancara de luni s-a incheiat cu un curs valabil marti de 3,2576 lei/euro, in crestere cu 2 bani fata de cotatia de vineri (3,2754 lei/euro).
Analistii economici au declarat ca aprecierea leului vine ca urmare a deciziei de vineri a Federal Reserve din SUA de a diminua rata de refinantare, care i-a determinat pe investitorii straini sa reintre pe pietele emergente.
Daca la inceputul sedintei, bancile cotau un euro la 3,2500 – 3,2550 lei, cotatia leului a crescut urmare a cererii tot mai mari de valuta, venita din partea marilor bani. Euro s-a apreciat astfel pana la 3,2600-3,2620 lei, dupa care a pierdut teren pana la 3,2560-3,2580 lei, stabilindu-se in cele din urma la 3,2576 lei/euro.
„Evolutia leului a urmat-o pe cea a celorlalte monede emergente, care s-au apreciat usor fata de saptamana trecuta”, a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea.
Leul s-a apreciat si fata de dolar
Moneda nationala s-a apreciat luni si fata de moneda americana, cu 230 lei vechi (0,94%) fata de dolar, de la 2,4371 lei/dolar, cat era vineri, la 2,4141 lei/dolar.
„O variabila internationala care are impact si asupra leului este cursul yenului fata de euro si dolar, care arata apetitul investitorilor pentru tranzactiile speculative de tip carry trade. Din ultimele tranzactii nu reiese, insa, clar daca investitorii vor relua in forta acest tip de tranzactii pentru ca desi masura Federal Reserve este una salutara, pentru ca a detensionat problema necesarului de lichiditate la nivel global, fundamentul crizei ramane”, a explicat Noaghea.
Raiffeisen: Leul poate atinge 3,30 lei/euro in decembrie
Moneda nationala ar putea ajunge la nivelul de 3,30 lei/euro in luna decembrie, iar dolarul la 2,43 lei, estimeaza analistii de la Raiffeisen, intr-un raport dat luni publicitatii.
In calculul inclus in raportul „Romania – Perspectiva lunara a economiei romanesti – August 2007”, analistii bancii iau in calcul o prognoza de 1,36 dolari/euro pentru cursul dolar/euro pentru aceeasi perioada.
Raiffeisen estimeaza ca moneda nationala va continua sa fie influentata puternic de atmosfera din piata regionala.
„Atat timp cat nesiguranta pe pietele monetare straine ramane la niveluri ridicate, Raiffeisen nu se asteapta ca leul sa se aprecieze rapid in perioada urmatoare. Banca avertizeaza ca trebuie evaluate si riscurile legate de o posibila continuare a deprecierii leului”, se mai precizeaza in analiza Raiffeisen.