Moneda nationala a atins, in aceasta saptamana, un maxim de 3,72 lei/euro, dar reintrat pe trend pe apreciere in urma interventiilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Vineri, leul s-a depreciat cu peste un ban fata de cursul afisat joi, pana la 3,6972 lei/euro, reactionand slab la absorbtia de lei din piata interbancara realizata de Ministerul Economiei si Finantelor, care a atras 50 milioane lei la o dobanda de 8% pe an in depozite pe o saptamana, si a bancii centrale, care a atras de la 10 banci 800 milioane lei in depozite overnight, oferind acelasi randament.
Deprecierea leului a fost pusa pe seama tranzactiilor investitorilor speculativi. „Volatilitatea cursului, cauzata de investitori din Statele Unite sau din Londra, va continua pana cand se va ajunge la o rezolvare a problemei lichiditatii globale”, a declarat zilele trecute Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul conferintei Euromoney organizata la Viena.
BNR a reactionat la deprecierea leului atat prin licitatii neprogramate prin care a atras surplusul de lichiditate, cat si prin interventii verbale din partea oficialilor. Dijmarescu a afirmat cu acelasi prilej ca banca centrala isi pastreaza oricand rezerva de a interveni in piata, prin toate metodele pe care le are la dispozitie, intrucat deprecierea puternica a leului afecteaza tinta de inflatie.
„Banca centrala intervine in piata mai intai prin controlul lichiditatii, apoi prin intervantii verbale, pasul urmator fiind majorarea dobanzii cheie si abia apoi vanzarea de valuta”, a declarat Ciprian Dascalu, trader Millenium Bank.
Acesta se asteapta ca, in conditiile in care trendul de depreciere acelerata se mentine, BNR sa intruneasca de urgenta consiliul de administrare si sa majoreze dobanda cheie, aflata in prezent la un nivel de 8%.