Narcis Noaghe, dealer in cadrul Bancii Comerciale Romane, sustine ca exista cel putin trei motive pentru care leul s-a apreciat in ultimul timp.
In primul rand, este vorba de contextul international favorabil, care a condus si la aprecierea celorlalte valute din zona, respectiv zlotul si forintul.
Luni seara, SUA a anuntat cresterea numarului de tranzactii de pe piata imobiliara cu 10% in luna octombrie, informatie care a trezit investitorilor apetitul pentru tranzactii si „a trecut pe plus bursele internationale”, a spus un alt dealer, de la o banca de talie medie de pe piata locala.
Totodata, marti, a fost anuntata cresterea indicelui de incredere in economie a germanilor. Alaturi de alte raportari pozitive facute la nivel mondial, datele din Germania au sustinut aprecierea leului.
Dealerul citat anterior a declarat ca volumele de tranzactionare sunt reduse pe piata monetara de cateva saptamani incoace, datorita faptului ca investitorii speculativi sunt inca in asteptarea stabilizarii de la nivelul vietii politice si a eliberarii celei de-a treia transe cu FMI.
Pe de alta parte, a remarcat Narcis Noaghe, in aceasta perioada din luna se fac de regula platile de taxe la buget, ceea ce inseamna ca sunt vanzari importante de euro in schimbul leilor.
Nu este de trecut cu vederea nici un al treilea motiv de apreciere a leului, crede Noaghe, faptul ca dobanzile oferite de leu sunt cele mai mari in regiune, ceea ce incurajeaza plasamentele in moneda nationala.
Narcis Noaghe a declarat ca sentimentul pozitiv in raport cu leul este dat si de faptul ca, pe plan politic, inaintam catre o „clarificare a situatiei”. „Vom avea in curand un guvern, ceea ce face posibile intalnirile cu FMI pentru celelalte transe de imprumut, lucru care ar instala calmul pe pietele financiare”, a spus dealerul BCR, care este de parere ca leul ar putea urma un trend de apreciere in ultima perioada a anului.
Piata este la finalul anului 2009 in asteptarea evolutiei leului, in conditiile in care, anii anteriori, moneda a scazut consistent in raport cu principalele valute in perioada de trecere intre ani.
Dealerul BCR crede ca 2009 ar putea fi un an atipic, mai ales in conditiile in care si Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a declarat recent ca scenariul din trecut ar putea sa nu se mai repete in 2009. „Cu toate acestea, o corectie a cursului nu poate fi scoasa din calcul”, a atras atentia Noaghe, care crede insa ca nu e posibil sa se ajunga la un nivel de 4,6 – 4,7 lei/euro, asa cum prevad alti analisti.