Luni dimineata, leul s-a tranzactionat sub 4,12 lei/euro, in conditiile in care piata valutara a fost destul de putin dinamica.
Dobanzile overnight au fost luni de 9,48 % pe an (Robid) si 9,98% pe an (Robor), in usoara scadere raportat la nivelul de vineri.
„Deoarece pietele internationale continua sa fie inchise in sedinta de luni, pentru leu este posibil sa urmeze inca o sedinta statica”, arata analistii ING Bank Romania, in raportul zilnic privind evolutia leului.
Evolutia din viitor a leului este incerta, specialistii din piata mizand atat pe cresterea acestuia, cat si pe scadere. Analistii ING mentioneaza in raport ca isi mentin prognozele privind evolutia in perioada urmatoare a monedei. Acestia prevad un curs de 4,45 lei/euro la finele primului semestrul, de 4,7 lei/euro, la finele primelor 9 luni ale anului si de 4,5 lei/euro la finele anului, in special din cauza evolutiei proaste a deficitului bugetar, estimat sa fie mare si in acest an.
La randul lor, reprezentantii bancii Unicredit Tiriac considera ca este loc in continuare de depreciere pentru leu, acestia vizand un curs de 4,5 lei/euro, la finele anului.
Alti analisti in piata, cum ar fi economistii Raiffeisen Bank, mizeaza pe aprecierea leului si prognozeaza un curs de 4,1 lei/euro, la finele lui 2009. Si acesti analisti intrevad totusi o depreciere a leului in lunile urmatoare, pana la un curs maxim de 4,25 lei/euro, la jumatatea anului.
Ulterior, leul ar urma sa se aprecieze deoarece intrarea in rezerve bancii centrale, in iunie, a banilor de la Fondul Monetar International, va permite institutiei sa intervina in sprijinul monedei nationale.