Saptamana care s-a incheiat a fost, astfel, cea mai linistita perioada pentru moneda nationala, de la inceputul lunii noiembrie.
Leul a trecut de-a lungul ultimelor cinci zile de tranzactionare prin aprecieri si deprecieri succesive, insa nu cu variatii mari, datorita de stirilor din piata, cum ar fi nivelul rezervelor internationale ale bancii centrale si rezultatele din principalele ramuri economice in luna octombrie, dar si de sentimentul de incredere aparut in cazul investitorilor straini in privinta monedelor din tarile emergente.
Analistii pietei interbancare estimeaza ca ultimele saptamani din acest an vor fi linistite pentru leu, rezultatele economice ce vor fi facute publice pana la finele anului fiind destul de putin importante pentru a determina miscari puternice. „3,50-3,55 lei/euro consider ca este un curs de echilibru pentru leu si ma astept ca moneda nationala sa aiba mici variatii in jurul acestei valori”, a estimat pentru DailyBusiness Cristi Sporis, dealer Raiffeisen Bank Romania.
Leul va fi insa in continuare sensibil la factorii externi, cum ar fi rezultatele raportate la nivelul pietei financiare americane, ce ar putea induce presiuni de apreciere sau depreciere asupra monedei nationale.
In raport cu dolarul, leul s-a depreciat pe parcursul saptamanii 1,3%, pana la un curs de 2,3996 lei/dolar afisat vineri, de la 2,3681 lei/dolar, nivelul afisat la inchiderea ultimei sedinte din saptamana anterioara (30 noiembrie).
Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei se mentin in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an, de la inceperea noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.