- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul asteapta finalul anului ca sa decida daca scade sau creste

16 Nov, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Presiunile pe deprecierea leului ar putea continua inca 6 luni, cu toate ca exista pareri ca leul va reveni mai repede pe un curs de apreciere, daca raportarile macroeconomice vor da motive de optimism pe final de an.
Leul asteapta finalul anului ca sa decida daca scade sau creste

Factorii care vor influenta evolutia leului vor fi evolutia produsului intern brut (PIB) in trimestrul trei si nivelul indicatorilor macroeconomici din ultimele doua luni ale anului, a reiesit in urma unui eveniment bancar organizat joi.

„Vom avea volatilitate pana la sfarsitul anului, cursul urmand sa se situeze pe panta negativa sau pozitiva in functie de ce evolutii vom vedea in perioada urmatoare”, a spus Eugen Dijmarescu, vicepresedinte BNR.

Cu toate ca leul s-a depreciat accentuat in ultima perioada, incheind joi la un curs de 3,46 fata de euro, opiniile unora dintre bancheri sunt inca optimiste. BRD estimeaza un curs de 3,2 lei/euro, iar ING vizeaza un nivel de 3,35 pentru finalul anului.

In ultimul timp, volatilitatea a fost favorizata de scaderea perspectivei de rating a Romaniei de la stabil la negativ de catre Standard&Poor’s, de adancirea deficitelor externe si de anuntarea nivelului inflatiei pe octombrie, care au determinat investitorii speculativi sa investeasca masiv in euro.

Unul din factorii care vor influenta evolutia leului in lunile urmatore va fi anuntarea nivelului PIB pe trimestrul trei. Daca acesta va fi mai bun decat anticiparile, atunci sunt sanse sa asistam la o schimbare de trend, iar cursul sa intre pe apreciere. Dijmarescu a precizat ca exista premise sa asistam la o crestere a PIB in intervalul urmator: „Cresterile PIB se bazeaza foarte mult pe consum, ori in ultimele doua luni vom avea cresterea consumului”, a spus viceguvernatorul BNR.

Acesta a mentionat totodata ca sunt sanse ca indicele preturilor de consum sa intre pe trend descendent in ultimele doua luni: „Nu am mai vazut anunturi legate de ajustarea preturilor administrate (utilitati) ca in ceilalti ani, deci exista posibilitatea ca inflatia sa scada in ultimele doua luni”. Viceguvernatorul BNR a recunoscut ca inflatia anula pe octombrie a fost o surpriza pentru banca centrala, care anticipase un nivel mai scazut cu 0,2 puncte procentuale.

Leul isi va continua trendul de depreciere lunile urmatoare, ceea ce ajuta insa la reducerea deficitelor externe, anticipeaza Florin Citu, director of Sales Financial Markets la ING Bank Romania.

In ultimele luni, volatilitatea cursului s-a dublat. Volatilitatea va fi ridicata si lunile viitoare si este de asteptat ca leul sa-si continue trendul descendent in urmatoarele sase luni. Un leu in scadere va ajuta insa la reducerea deficitului cont curent. Adancirea deficitelor se produce pe fondul cresterii consumului, iar investitiile straine, care acopera de regula deficitele, sunt la un nivel multumitor, considera Florin Citu.

„Ceea ce e ingrijorator este ca nivelul consumului il depaseste cu mult pe cel al investitiilor. Cred ca daca nivelul investitiilor va ajunge la 5-7 miliarde in 2007, va fi bine”, a mai spus acesta.

„Economia va trece printr-o perioada dificila, dupa care consumul are toate sansele sa se tempereze, creandu-se astfel perspectivele reducerii deficitelor externe, catre sfarsitul lui 2008. Dupa aceasta perioada ne putem pregati pentru urmatorul ciclu de crestere economica, ce va dura 5-7 ani”, a completat reprezentantul ING Bank Romania.

Citu a mai spus ca se asteapta ca dobanda de politica monetara sa ajunga la 8% anul viitor. Decizia cu privire la nivelul dobanzii va depinde insa de nivelul inflatiei, de curs si de economia globala.

Vorbind despre evolutia indicatorilor macroeconomici in 2008, Juan Jose Fernandez Ansola, reprezentantul regional al Fondului Monetar International, a apreciat ca nivelul acestora va depinde foarte mult de politica fiscala.

„Daca va exista anul viitor o politica fiscala riguroasa, atunci vom vedea o inflatie anuala sub 5%, probabil in a doua jumatate a anului 2008. Pentru asta, ar trebui ca dobanda de referinta sa urce, iar deficitul bugetar sa fie de 1-1,5% din PIB. Daca nu, atunci inflatia nu se va incadra in intervalul de variatie anticipat de Banca Nationala a Romaniei”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...