„Ma astept ca leul sa nu mai scada dincolo de acest nivel si sa urmeze un trend lin de apreciere saptamana viitoare, de la nivelul actual pana la un curs de 3,55-3,54 lei/euro catre finele saptamanii”, a estimat pentru DailyBusiness Cristi Sporis, dealerul sef al Raiffeisen Bank Romania.
Evenimentul asupra caruia va fi indreptata atentia investitorilor va fi anuntarea nivelului PIB pe trimestrul 3, pe 30 noiembrie, iar anuntarea unui nivel scazut de crestere economica ar putea reaprinde aversiunea speculatorilor fata de leu.
Pentru urmatorele luni, analistii financiari estimeaza ca banca centrala va recurge la inasprirea politicii monetare, pentru a opri deprecierea leului, care s-ar putea reflecta in inflatie. Ionut Dumitru seful Departamentului Cercetare din cadrul Raiffeisen Rank Romania, apreciaza ca dobanda de politica monetara ar putea urca la 8,5% pana la finele anului viitor.
La randul sau, Ciprian Dascalu, trader Millennium Bank Romania estimeza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va urca dobanda cheie chiar mai devreme de urmatoarea sedinta a Consiliului de Adminstratie al institutiei, intr-o sedinta extraordinara.
Leul a pierdut pe parcursul saptamanii trecute 4% in raport cu euro, de la 3,48 lei/euro, cursul afisat pe 16 noiembrie, la 3,62 lei/euro, nivelul anuntat la inchiderea sedintei de luni.
Cursul afisat vineri de BNR, de 3,6221 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu aproape 3 bani (0,77%) fata de euro, de la 3,5944 lei/euro, cat era joi. Cursul descrie un maxim de depreciere al monedei nationale, care nu a mai trecut de acest nivel din 26 iunie 2006.
Leul s-a depreciase in primele ore de tranzactionare de vineri, ajungand la 3,69 lei/euro, dupa care a recuperat brusc terenul pierdut, apreciindu-se pana la 3,62 lei/euro dupa aparitia unor ordine de vanzare de valuta.
„Leul a urmat vineri dimineata tendinta de joi, dar cand a scazut brusc cursul sub 3,60 de la 3,69 lei/euro, e plauzibil sa fi intervenit Banca Nationala a Romaniei (BNR) si se poate sa fi vrut sa dea un semnal ca leul s-a depreciat deja prea mult”, a spus Ioan Birle, dealerul sef al Bancii Transilvania, pentru NewsIn.
Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei au crescut usor la 5% pe an de la nivelul de joi de 2-2,50% pe an, astazi fiind ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii. Dealerii se asteapta ca dobanzile overnight sa revina de luni la normal, in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an.