- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul cand creste, cand scade. In ce moneda mai economisim?

23 Oct, 00:01 • gecad.net
In conditiile instabilitatii cursului, care a oscilat de la 3,52 lei/euro in septembrie la 3,94 in octombrie, dupa care s-a intors la 3,59 lei/euro (nivel stabilit miercuri - n.r.), devine dificil de ales intre leu si euro, cele doua monede in care sunt constituite majoritatea depozitelor in Romania, la care se mai adauga si dolarul sau francul elvetian.
Leul cand creste, cand scade. In ce moneda mai economisim?

Fluctuatia leului a transformat in ultimele saptamani valutele in „vedete” ale constituirii de depozite, insa in ultimele zile leul a inceput sa recapete din incredere. Extra-veniturile populatiei destinate economisirii ar putea sa scada puternic anul viitor, pe fondul franarii cresterii economice in 2009, sustin analistii financiari.

Deprecierea cu 6% a leului in fata euro, in septembrie fata de august, care s-a accentuat pana la 12% in prima saptamana din octombrie, i-a adus in pierdere pe acei deponenti in lei care pregatisera fondurile pentru investitii in euro si care au fost nevoiti sa retraga banii la inceputul lui octombrie. Acestia au suferit o pierdere din depreciere cuprinsa intre 6 si 12%, in functie de perioada din acest an in care au fost constituite depozitele.

Scaderii din depreciere i se adauga costurile cu comisioanele percepute de banca, erodarea prin inflatie, precum si eventualele taxe pe care deponentul trebuie sa le plateasca pentru castigul prin depozit, asa incat deprecierea a sters aproape tot castigul si chiar a adus pe pierdere clientii care au economisit in lei cu intentia de a cheltui in euro.

Fluctuatiile leului au determinat orientarea romanilor preponderent spre economii in valuta, tendinta putandu-se observa saptamanile trecute. Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, a mentionat ca a observat in primele zile din octombrie, cand leul a atins aproape nivelul de 4 lei/euro, o apetenta pentru euro a romanilor care si-au deschis depozite noi la banca. Cu toate acestea, pe fondul revenirii leului, tendinta s-a calmat, a completat acesta.

Petre Bunescu, director general adjunct al BRD SocGen, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca nu a observat la nivelul clientilor bancii o tendinta de a transfera economiile in lei spre cele in valuta, deoarece, „pe de o parte ar fi fost de suportat costul de desfiintare, iar pe de alta, cei care si-au constituit depozitele au luat in calcul si riscul de depreciere.” Acesta a admis totusi ca au existat cateva retrageri de depozite in lei, ceea ce insa nu poate considerat un fenomen.

Volatilitatea mare a cursului ii determina de regula deponenti sa se indrepte spre economiile in valuta, a explicat Dragos Cabat, presedintele CFA (Chartered Financial Analysts) Romania, in timp ce perioadele de calm de pe piata valutara ii fac sa se orienteze spre economiile cu cele mai mari randamente de pe piata (in cazul pietei locale, cele in lei, diferentialul de dobanda intre economiile in lei si euro fiind de circa 5 puncte procentuale).

Acesta a oferit si o sugestie cuprivire la cum ar putea fi gestionat riscul valutar de creditori si debitori: „Nu este momentul sa ne jucam cand vine vorba de cursul valutar. Cine realizeaza venituri in lei ar trebui sa se orienteze spre credite in moneda locala, iar depozitele sa fie gandite in functie de destinatia banilor”.

Fie ca e vorba de depozite in lei sau euro, in prezent conditiile din piata sustin economisirea, considera presedintele Raiffeisen Bank. „Lumea este in expectativa si ia mai greu decizia in privinta investirii banilor, cei mai multi preferand sa isi protejeze sumele prin economisire”, a mentionat Steven van Groningen.

Presedintele CFA considera ca depozitele nu sunt insa o alegere optima, din cauza randamentelor inca real negative.

[quote=Dragos Cabat, presedinte CFA Romania]”Piata ofera inca randamente real negative, daca avem in vedere un nivel mediu al dobanzilor la economii in lei de 10% pe an. Scazand toate costurile depozitelor, castigul oferit de banca nu reuseste sa acopere nivelul inflatiei. [/quote]Este oarecum normal pentru perioade de criza, dar in situatii de calm randamentele reale oferite de banci ar trebui sa fie cu 2-3 puncte procentuale peste nivelul inflatiei”, a explicat acesta.

Ce se asteapta de la economisire in 2009

Reorientarea bancilor catre finantarea de pe piata locala, pe fondul scumpirii refinantarilor din exterior, a condus la cresterea simtitoare a dobanzilor de pe piata bancara. Dobanzile mari la economii au sustinut cresterea volumului depozitelor, atat al celor in lei, cat si al celor in valuta.

La finele lui august 2008, valoarea totala a depozitelor romanilor – exprimate in lei – inregistrase o crestere anuala de aproape 31%, usor mai mare fata de cea inregistrata la finele lui august 2007, de 28,3%.

Dan Busca, seful diviziei de cercetare din cadrul Bancpost, sustine insa ca atat pentru credite cat si pentru depozite disponibilitatile romanilor vor fi reduse in anii viitori, din cauza ca este de asteptat ca avansul economic sa franeze in 2009.
Deja exista semne de incetinire a activitatii economice pe anumite segmente, cum ar fi constructiile, serviciile, a explicat Dan Bucsa, completand ca si productia industriala ar putea scadea, in conditiile in care franeaza cresterea economica in pricipalele state ale Uniunii Europene, spre care se indreapta exporturile din industrie.

„Companiile pot recurge la repozitionari si la reducerea posturilor nou infiintate, fata de planurile pe care le aveau anterior crizei. In plus, este de asteptat ca majorarile salariale sa nu mai fie atat de mari ca pana acum, ceea ce va reduce sumele pe care le vor avea la dispozitie romanii pentru economisire”, a explicat Bucsa.

In ceea ce priveste moneda preferata pentru economisire, in conditiile in care fluctuatiile de pe piata valutara vor fi puternice, este de asteptat romanii sa plaseze mai mult banii in depozite in valuta decat in lei, sustine Dragos Cabat, presedintele CFA.

In perioada ianuarie – august, raportul depozite in lei – depozite in valuta s-a mentinut relativ constant, economiile in moneda nationala reprezentand aproape dublul celor in valuta. Astfel, daca la finele anului anterior depozitele in lei ale rezidentilor totalizau 87,65 miliarde lei, cele in valuta aveau un volum echivalent de 41,40 miliarde lei. La sfarsitul lui august, economiile in lei urcasera pana la 93,51 miliarde lei, in timp ce acelea in valuta au evoluat pana la echivalentul a 47,81 miliarde lei.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată din buzunar
Cea mai mare amendă rutieră din România în 2024. Câți bani a fost nevoit un șofer să scoată ...
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
500 de lei gratis pentru clienții care au cont la Banca Transilvania. Cum să îi obții imediat
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...