Leul a castigat circa 20% fata de dolar in 2006, atingand un nivel record pentru ultimii sase ani, propulsat de investitiile straine ridicate, relateaza Bloomberg.
Fata de moneda europeana euro, leul s-a apreciat cu circa 7,5% de la inceputul acestui an, atingand cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de luni.
„Ne asteptam ca aprecierea leului sa continue. Exista multi investitori care nu pot deocamdata sa investeasca in Romania, dar vor putea sa o faca dupa intrarea in Uniunea Europeana”, a declarat Oliver Kastner, care administreaza obligatiuni in valoare de 7 mld. dolari la Deka Investments in Frankfurt. „Companiile vor sa profite de forta de munca bine pregatita si ieftina de care Romania dispune”.
Aprecierea leului a atras un interes ridicat din partea investitorilor straini pentru obligatiunile in lei, valoarea bondurilor in lei listate pe pietele internationale depasind 2 miliarde de lei (583 milioane de euro). Investitorii straini cauta sa beneficieze astfel de intarirea leului, dar si de dobanzile mai mari decat cele oferite pe pietele dezvoltate.
[quote=Beat Siegenthaler, analist TD Securities]Leul ar mai putea castiga circa 4% fata de dolar, atingand o cotatie de 2,48 lei/dolar pana la finele lui 2007[/quote]
Dobanda de referinta la imprumuturile in lei este de 8,75%, fata de 5,25% pentru creditele in dolari si 3,5% pentru cele in euro.
Leul a pierdut 0,3% fata de dolar in ultima saptamana, prima depreciere din ultimele cinci saptamani. Cu toate acestea, analistii sustin ca leul se afla pe un trend ascendent care va continua si in 2007.
„Leul ar mai putea castiga circa 4% fata de dolar, atingand o cotatie de 2,48 lei/dolar pana la finele lui 2007”, sustine Beat Siegenthaler, analist la TD Securities in Londra.
Intrarile de capital strain ar putea atinge in acest an un nivel record de 8 miliarde de euro, fata de 5,2 miliarde de euro in 2005. Pentru anul viitor, Guvernul estimeaza ca investitiile straine vor creste cu 10 miliarde de euro.
In primele noua luni ale anului, investitiile straine au totalizat 4,9 miliarde de euro, in crestere cu 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR.
Analistii sustin ca Romania va continua sa atraga investitii straine masive, fiind o piata foarte atractiva pentru dezvoltarea companiilor vestice care se confrunta cu o concurenta tot mai mare pe propriile piete.
„Investitiile straine nu se vor opri prea curand, avand in vedere ca Romania devine o destinatie si mai atractiva, odata cu aderarea la Uniunea Europeana”, a declarat Andrew Colquhoun, analist la agentia de rating Fitch.
Printre companiile straine care au investitii in Romania se numara Erste Bank, a doua banca din Austria, OMV, cea mai mare companie petroliera din Europa centrala, Renault, al doilea producator de automobile din Franta, si divizia de real-estate a General Electric, cea mai mare companie imobiliara din lume.
Investitiile straine, care au curs in ultimii ani in special in domeniul serviciilor si in cel imobiliar, au contribuit si la accelerarea ritmului de crestere economica. Economia Romaniei a crescut cu 7,8% in primele noua luni ale anului, iar estimarile pentru finalul anului indica un avans de peste 7%.
Aderarea la Uniunea Europeana a sustinut si cresterea Bursei de la Bucuresti. Indicele BET, care urmareste cele mai importante zece actiuni de la BVB, a castigat 22,5% de la inceputul anului.