Scaderea monedei nationale a intervenit pe fondul datelor negative despre economia romaneasca si a crizei pietei financiare din America
Luni, banca centrala a anuntat revizuirea in crestere cu 1,8 puncte procentuale a prognozei de inflatie pentru anul in curs, de la 3,9%, cat se anticipase in august, la 5,7%.
Tot luni, Standard&Poor’s a redus perspectiva ratingului Romaniei de la „stabil”, la „negativ”, ceea ce a determinat investitorii speculativi sa isi piarda increderea in leu si sa isi retraga investitiile facute in aceasta moneda.
Pe plan international, stirile despre profiturile in scadere, raportate in al treilea trimestru de marile trusturi financiare de pe piata americana, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Citigroup, AIG, au contribuit la randul lor la scaderea increderii investitorilor in activele cu potential de risc ridicat, in radul carora se incadreaza monedele tarilor emergenete.
In zona, leul era considerat de analistii financiari una dintre cele mai supraevaluate monede din Europa de Est, in lunie iunie-iulie, acestia anticipand ca o criza a pietelor financiare de la nivel mondial ar fi putut conduce la o corectie serioasa a monedei locale.
Criza creditelor sub-prime (neperformante) de la nivelul pietei americane a condus intr-adevar la deprecierea cu peste 9% a leului in raport cu euro, in doar trei-patru luni. Moneda romaneasca a variat in continuare puternic la fiecare semnal negativ venit din partea pietelor financiare si a suferit corectii mai mari decat restul monedelor din regiune, ca urmare atat a inrautatirii situatiei economice interne, cat si a celei internationale. In acest timp, valorile forintului, zlotului sau lirei tucesti au inregistrat doar variatii usoare.