Leul a ajuns marti, pe piata interbancara, la cotatia de 3,30 lei/euro, apropiindu-se de minumul anterior, de 3,3050, realizat in sedinta din 9 mai.
Deprecierea leului vine pe fondul discutiilor privind interventia bancii centrale pe piata, pentru a tempera deprecierea monedei nationale.
De altfel, in ultimele doua luni, analistii au banuit ca BNR a intervenit de mai multe ori in piata, pentru a cumpara moneda europeana, iar ultima dovada, in acest sens, este data de cresterea cresterea cu circa 2,2 miliarde euro a rezervei valutare a BNR.
Monedele emergente, victimele crizei din piata de capital
Criza financiara mondiala a determinat, in aceasta vara, o puternica depreciere a cotatiilor monedelor emergente. Leul romanesc, zlotul polonez, coroana slovaca, forintul unguresc si lira turceasca au pierdut procente importante, depreciindu-se, in ultimele doua saptamani, cu procente intre 1,2%, in cazul zlotului polonez, pana la 5,46% si, respectiv, 8,81%, in cazul monedelor Ungariei si Turciei.
Specialistii spun ca monedele emergente au cazut victime intereselor speculantilor din piata, care au investit si scos din piata sume importante, in tentativa de a-si mentine pe verde investitiile din piatele de capital.
Danske Bank: Peste trei luni, leul va fi cotat la 3,4 lei/euro
Estimarile privind evolutia negativa a leului, in perioada urmatoare, sunt sustinute de aproape toti specialistii din piata. Analistii de la Danske Bank au estimat ca, in urmatoarele trei luni, cotatia leului va continua sa se deprecieze, pana la 3,4 lei/euro, iar peste un an va ajunge la 3,6 lei/euro. Recent, analistii de la BCR, Raiffeisen Bank si Unicredit estimasera cifre similare, in privinta deprecierii leului.
De altfel, caderea cotatiei leului este prevazuta si de bursa financiara din Sibiu.
Pe piata derivatelor, raportul euro-leu a fost tranzactionat pentru septembrie la 3,3 lei, iar pentru decembrie s-a consemnat o crestere usoara (1,81%), care a dus euro la 3,37 lei/titlu.
Estimarile privind evolutia negativa a leului, din urmatoarea perioada, au fost admise inclusiv de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a aratat, la inceputul lunii august, ca Banca Nationala este ingrijorata de aprecierea prea rapida a leului, si a precizat ca in perioada urmatoare, exista sanse egale pentru o apreciere sau depreciere a monedei nationale.