Bancile tranzactionau leul la deschiderea sedintei cu 3,7010 lei, dupa care moneda nationala a castigat treptat ajungand in cele din urma la 3,6978 lei/euro, potrivit datelor afisate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Banca centrala a organziat marti o licitatie surpriza, in care a atras 1,13 miliarde lei in depozite la o saptamana la o dobanda anuala egala cu cea de politica monetara de 8%. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a atras, tot marti, 500 milioane lei in depozite la doua saptamani, iar dobanda maxim acordata a fost tot de 8% pe an.
„Nu cred ca leul mai are cum sa se deprecieze mult peste nivelul de 3,70 lei/euro, pentru ca in afara de imaginea negativa pe care o aveau investitorii straini despre Romania la sfarsitul anului trecut, nu avem alte date care sa justifice asa ceva. Deprecierea leului din ultima perioada a fost o miscare naturala, dar exagerata de speculatori si probabil tot speculatorii vor regla situatia, pentru ca nu reflecta fundamentele economice”, a spus Liviu Arnautu, dealerul sef al Emporiki Bank Romania, citat de NewsIn.
Arnautu a explicat ca odata cu angajarea bancii centrale si a MEF in sustinerea unor politici monetare si fiscale care sa duca la imbunatatirea datelor macroeconomice ale Romaniei, leul ar trebui sa isi reia tendinta de apreciere.
„Personal mizez pe o apreciere a leului pana la 3,60-3,65 lei/euro intr-o saptamana – doua”, a mai spus Arnautu.
Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au scazut usor la 7,10-7,60% pe an, usor sub nivelul dobanzii de politica monetara de 8% pe an, ca urmare a lichiditatii sporite din piata.