Moneda locala urmeaza in aceste zile un trend contrar celui regional, cele mai multe din monedele din zona depreciindu-se in raport cu euro, spun dealerii chestionati de DailyBusiness.ro. Care ar putea fi justificarea acestei aprecieri mari a monedei, care a atins miercuri 4,1620 lei/euro, cotatia oficiala, cea mai buna din ultimele 7 luni si jumatate?
Narcis Noaghe, dealer in cadrul Bancii Comerciale Romane, spune ca aprecierea poate fi pusa pe seama faptului ca sentimentul investitorilor straini fata de Romania pare a se fi imbunatatit.
In opinia altui dealer din piata, cererea mare de lei este justificata prin faptul ca bancile locale urmeaza sa faca mari majorari de capital.
La ce nivel ar putea ajunge leul, pe acest trend crescator? Dealerii sustin ca este greu de prevazut pana unde poate ajunge aprecierea. Insa, este posibil ca banca centrala sa nu lase moneda se se intareasca foarte tare, in conditiile in care o parte din oficialii institutiei, intre care economistul sef Valentin Lazea, declara recent ca asa ceva nu ar fi bine sa se intample, pentru ca ar putea urma o corectie puternica.
In opinia unuia dintre dealerii citati, nivelul la care BNR este de asteptat sa intervina pentru a opri aprecierea leului este de 4,1 lei/euro. Alt reprezentant din piata crede insa ca BNR ar interveni mai degraba la 4 lei/euro.
Cum ar putea fi lunile ce urmeaza pentru leu? In opinia specialistilor din piata, este foarte putin probabil ca leul sa ajunga si in acest an la 4,3 lei/euro, ceea ce ar reprezenta o depreciere foarte mare. Cel mai probabil, leul se isi va gasi un nivel de echilibru la cotatia de 4,2 lei/euro, de la care se pot vedea aprecieri usoare.
„In lunile ce urmeaza mi se pare ca este destul de greu ca leul sa mai atinga chiar si 4,25 lei/euro”, a declarat unul din dealerii citati. Alte voci din piata sustin ca leul se va tranzactiona in acest an in intervalul 4 – 4,3 lei/euro.