- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul iese din zona periculoasa si se apreciaza in apropierea Sarbatorilor de Paste

26 Mar, 14:42 • Redactia DailyBusiness
Pragul de 4,37 lei/euro este important in primul rand pentru populatie. Pentru pietele financiare locale si internationale, nivelul de 4,4 este cel care ar da semnalul deprecierii leului, spun specialistii X-Trade Brokers, care au adaugat ca, in apropierea Sarbatorilor de Paste, e de asteptat ca leul sa se aprecieze.
Leul iese din zona periculoasa si se apreciaza in apropierea Sarbatorilor de Paste

Investitorii sunt pregatiti pentru curs in crestere. Pe termen lung, BNR ar putea ‚lasa’ leul sa evolueze lin in tendinta pietelor financiare, respectiv peste 4,37 lei/euro, au mai spus ei.

Cursul a atins [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/leul-continua-sa-se-deprecieze-cursul-a-urcat-luni-la-un-nou-maxim-istoric-de-4-3794-lei-euro-74811/]maximul istoric de 4,3794 lei/euro[/url] pe 19 martie. Insa, pentru piata interbancara, pragul de 4,4 lei pentru 1 euro, pe care moneda nationala l-a atins in iunie 2010, este un reper mai important, reprezentand atat un nivel psihologic semnificativ, cat si varful istoric atins in interiorul unei sedinte de tranzactionare.

„Daca pragul de 4,4 lei/euro ar fi fost depasit de la ” primul asalt „, atunci ar fi antrenat interesul investitorilor pe pietele financiare de a specula mai departe si mai accentuat pe deprecierea leului, conducand astfel la o miscare ampla a caderii monedei nationale, cu care nici BNR nu s-ar fi simtit confortabila. Barajul impus de banca centrala pare a fi unul dintre cele mai importante motive ale stabilizarii recente a cursului de schimb”, a aratat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Acest a precizat ca leul a beneficiat de „scutul” BNR, impreuna cu [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romania-primeste-a-5-a-transa-de-la-fmi-de-505-mil-euro-74911/]eliberarea unei noi transe[/url] de 500 milioane de euro din acordul preventiv cu FMI.

Potrivit lui Cazacu, evaluarea predominant optimista a unui oficial al Fondului, care a precizat ca „toate tintele programului au fost atinse”, a imprastiat partial temerea instalata de riscul unor derapaje ale cheltuielilor bugetare intr-un an electoral. Leul a beneficiat si de un modest impuls pozitiv din partea interesului manifestat de patru companii inregistrate in jurisdictii externe pentru privatizarea CupruMin: pretul minim de vanzare este stabilit la aproximativ 60,25 milioane euro, procesul de privatizare fiind mai degraba un factor de impact psihologic asupra cursului de schimb.

Claudiu Cazacu estimeaza ca, in aceasta saptamana, BNR va decide cel mai probabil sa [b]scada dobanda de referinta pana la 5,25%[/b], avand suficient spatiu de operare intrucat inflatia nu ne pune probleme majore. O dobanda mai mica reduce insa in mod traditional apetitul pentru detinerea monedei respective, dar diferenta intre dobanda de referinta a BNR pentru lei si cea promovata de Banca Centrala Europeana pentru euro (in prezent de 1%) ramane inca destul de confortabila.

„[b]Leul ramane atractiv pentru plasamente[/b], mizand pe diferentialul de dobanda chiar si la o dobanda de referinta de 5,25%. Insa tendinta de scadere a dobanzilor la titlurile de stat poate amplifica vulnerabilitatea leului pe termen mediu”, a precizat Claudiu Cazacu.

„Cursul de schimb ar putea traversa o perioada de relativa stabilitate pe termen scurt, in cazul in care BNR nu ne va surprinde cu o decizie de politica monetara opusa fata de cea asteptata. Este chiar de luat in calcul un impact pozitiv asupra leului pe masura ce ne apropiem de perioada Sarbatorilor de Paste, care aduc traditional fluxuri din partea celor care lucreaza in strainatate, din conversia in lei a veniturilor obtinute in euro”, a mai spus el.

Insa, in acelasi timp, investitorii pe pietele internationale de capital ar putea cauta un nou moment prielnic pentru pozitionarea lor impotriva leului, speculand o eventuala extindere a crizei datoriei europene catre Portugalia si Spania ori indicii de relaxare a disciplinei bugetare.

Cazacu a declarat ca semnalul oferit de piata valutara in ultimele doua saptamani a fost limpede: investitorii sunt pregatiti sa duca mai sus cotatia EURRON… daca ii ‚lasa’ BNR, desigur. Deocamdata cel putin, BNR ‚pune nu’, asa incat speculatorii raman ‚la panda’. 

„Pe termen lung insa, este foarte posibil ca BNR sa nu se mai <> tendintei principale a pietei (respectiv de depreciere usoara a leului), asumandu-si insa in continuare rolul de a netezi fluctuatiile si de a permite o evolutie lina. In caz contrar, cresterile bruste ar putea crea panica in pietele financiare, iar tendinta de depreciere a leului s-ar putea autoalimenta, conducand la o scadere nejustificata a monedei nationale”, a aratat Claudiu Cazacu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România