Ca orice debitor roman, statul se supune riscului valutar cand ia un imprumut in moneda straina. Ca sa aiba cat mai mult de castigat de pe urma lui, ideal ar fi ca atunci cand contracteaza creditul leul sa fie cat mai slab fata de moneda creditului. In felul acesta, atunci cand va schimba valuta imprumutata in lei, va obtine o suma mare in moneda nationala.
Apoi, cand ramburseaza imprumutul, ideal ar fi ca leul sa fie cat mai puternic, asa incat sa aiba de schimbat cat mai putini lei in euro cand achita ratete.
Ei bine, intarzierea reformelor din Romania a imprimat si imprima un trend total opus monedei nationale: aceasta a fost relativ puternica atunci cand Romania a contractat imprumutul de la FMI, in martie 2009, si va fi slaba atunci cand il vom rambursa (in urmatorii doi ani – n.r.), pentru ca investitorii nu mai au incredere in leu.
Astfel, DST, „moneda” in care Fondul Monetar International a acordat Romaniei imprumutul (un cos format din 4 valute), s-a depreciat in raport cu leul cu circa 8% din momentul in care Romania a contractat imprumutul si pana cand transele FMI au intrat in vistieria statului, respectiv in luna decembrie 2009 si in luna februarie 2010 (adica jumatate din transele doi, trei si patru, restul banilor de la FMI indreptandu-se spre Banca Nationala).
Mai precis, principalele valute din care este compus DST, respectiv euro, dolar, yen si lira sterlina, s-au depreciat in acest interval in raport cu leul, ceea ce a condus, per ansamblu, la o apreciere a leului in raport cu DST, a explicat Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.
Astfel, pana in decembrie 2009, DST s-a depreciat in raport cu leul cu 7,6%, scadere care s-a mentinut si pana in februarie. Asta inseamna ca banii intrati in buget de la FMI au fost destul de putini.
Toate transele virate de fond pana in prezent totalizeaza circa 10,5 miliarde de euro. Din aceasta suma, bugetul a primit circa 3 miliarde de euro.
Din toamna incepem sa rambursam banii luati de la FMI, iar ideal ar fi ca leul sa inceapa sa se intareasca, asa incat sa avem de schimbat cat mai putini lei cand platim ratele.
Insa aprecierea destul de puternica a monedei de anul trecut (peste potential, pentru o tara care a amanat atata timp reformele care ar fi putut-o ajuta sa grabeasca iesirea din criza, cred unii analisti) a condus la inceputul anului spre o inversare de trend, asa incat leul a inceput sa se deprecieze puternic in raport cu DST.
Mai mult, analistii spun ca deprecierea leului va continua si in viitor. In traducere, bugetul va avea de rambursat mai multi bani decat a imprumutat, asa incat creditul cu dobanda de doar 3,5% pe an de la FMI va deveni mai scump.
In schimb, analistii ING Bank prevad ca leul se va deprecia fata de euro in viitor si va atinge nivelul de 4,3 lei/euro incepand din trimestrul trei si se va deprecia chiar spre 4,40 lei/euro la inceputul lui 2011.
Opinia este sustinuta si de analistii Raiffeisen, care vad leul ajungand din nou la nivelurile de 4,3, – 4,4 lei/euro in perioada urmatoare. Cotatia leu/euro este de 4,23 in prezent, deci deprecierea ar putea ajunge la 2-3%. Doar analistii Unicredit prevad ca leul se va aprecia usor in raport cu euro catre finele anului, pana la 4,2 lei/euro.
Specialistii preconizeaza ca evolutia fata de dolar va fi si ea ingrojoratoare. Astfel, analistii Raiffeisen prevad o depreciere acuta a leului fata de dolar, pana la 3,83 lei/dolar in martie 2011, fata de 3,24 lei/dolar in prezent. Opinia este sustinuta de analistii Unicredit, care prevad ca leul va pierde in raport cu dolarul american pana la 3,44 lei/dolar, iar trendul de depreciere se va mentine anul viitor.
Bancile locale nu ofera prognoze pentru cotatiile leu/lira sterlina sau leu/yen japonez. Specialistii sunt de parere ca leul ar putea urma o traiectorie descendenta in viitor din cauza intarzierii reformelor care ar fi putut grabi iesirea din criza.