Leul a cunoscut vineri cea mai mare depreciere din regiune. Pe celelalte piete, monedele au cunoscut o depreciere mult mai mica in raport cu moneda europeana.
Alte monede din zona, precum forintul, prezinta mai multa incredere pentru investitori, acestea aflandu-se aproape de sfarsitul ciclului de corectie, in timp ce pentru moneda romaneasca, trendul de depreciere este de estimat ca va continua, considera analistii financiari.
„Pentru sfarsitul anului estimam un curs de 3,45-3,55 lei/euro”, a declarat, pentru DailyBusiness, Ciprian Dascalu, economist sef al ING Bank Romania. „Desi Banca Nationala sustine ca este confortabila cu acest curs, este totusi de asteptat sa intensifice interventiile de sterilizare, in asa fel incat sa miscoreze diferentialul dintre rata dobanzii de politica monetara si rata dobanzii de pe piata interbancara. Pe de alta parte, este de asteptat ca in februarie banca centrala sa ia decizia de marire a ratei dobanzii de politica monetara”, a mai spus Dascalu.
Dupa anuntarea inflatiei pe luna august, de 4,96%, analistii financiari au estimat ca actiunile de retragere de masa monetara de pe piata, intreprinse de Banca Nationala, se vor intensifica in urmatorea perioada, pentru ca tinta de inflatie pe 2007, de 4% plus minus 1% sa poata fi atinsa.
„La finele anului s-ar putea atinge o valoare a inflatiei aproape de intervalul superior al inflatiei prognozate. Pentru finele lui 2007, estimam ca nivelul acesteia va fi de 4,3, poate ceva mai mare, dar sub pragul de 4,5%”, a afirmat Dascalu.
Cursul afisat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3592 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu 415 lei vechi (1,25%) fata de euro, de la 3,3177 lei/euro, cat era joi.