- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul plateste pretul unei perioade de stabilitate a cursului prelungita excesiv

16 Jul, 15:10 • adrian.mihaltianu
De la inceputul anului, leul a pierdut 5,58% in fata euro, in contrast puternic cu monedele din regiune ale tarilor integrate in UE. Vezi care sunt factorii care au facut ca nivelul cursului sa atinga mai multe maxime istorice in ultimele saptamani.
Leul plateste pretul unei perioade de stabilitate a cursului prelungita excesiv

Cursurile BNR pentru euro si dolar au atins luni noi maxime istorice, de 4,5571 lei/euro si 3,7399 lei/dolar.

In perioada scursa de la inceputul anului pana pe 16 iulie, forintul a castigat 8,3%, zlotul 5,84% si coroana ceha 0,87%. Vantul nu a suflat insa in aceeasi directie si in panzele leului, care a coborat cu 5,58% fata de euro. Versus dolarul american, deprecierea a fost inca si mai hotarata, leul pierzand 10,87% ca efect cumulat al scaderii leului fata de euro, si a euro in fata dolarului american, spun X-Trade Brokers.

„Leul s-a delimitat net de tendinta de apreciere a monedelor din regiune, printr-o scadere de 5,58% intr-o perioada in care zlotul de exemplu a castigat 5,84%. Contraperformanta leului tine de mai multi factori, intre care putem mentiona episodul de [b]instabilitate politica[/b] de dupa caderea guvernului Ungureanu, tulburarile recente care au atras reactii internationale si au ridicat de asemenea semne de intrebare privind capacitatea de a mentine [b]politica de austeritate[/b] necesara continuarii acordului cu FMI intr-un an electoral”, a declarat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

„Pe de alta parte se poate spune ca [b]leul plateste acum pretul unei perioade de stabilitate[/b] a cursului prelungita excesiv : datorita diferentialului de inflatie dintre Romania si zona euro, o depreciere a leului era perfect justificata, iar turbulentele interne au jucat rolul unui declic”, a adaugat acesta.

O performanta notabil mai slaba a avut numai dinarul sarb, care in perioada analizata s-a depreciat cu 10%. Dinarul a fost plasat sub influenta negativa a unei economii in stagnare, ridicand semne de intrebare privind tintele fiscale.

Cursul de schimb reflecta in acelasi timp un [b]deficit de cont curent[/b] estimat in zona 8-9% din PIB si incertitudini privind continuarea acordului cu FMI care ar putea genera dificultati de acoperire a necesarului de finantare. Exista insa diferente importante intre Romania si Serbia, in primul rand apartenenta la UE, apoi soliditatea acordului cu FMI si parametri macroeconomici, inclusiv deficitul de cont curent, mai redus, de aproximativ 4,5% nivel estimat anul curent in Romania.

„Nivelurile record atinse de Euro in raport cu leul, de peste 4,56 pe piata interbancara, probabil ca nu reprezinta si maximele acestui an. Desi pe termen scurt putem detecta sanse pentru calmarea cotatiilor, sau chiar pentru o apreciere a leului, calendarul politic incarcat, cu referendumul la finalul lunii si alegeri parlamentare in toamna [b]pot readuce leul la minime istorice[/b]”, a spus Cazacu.

El a adaugat ca, in plus, criza europeana nu pare a fi o poveste incheiata, ceea ce poate induce forte defavorabile inclusiv din mediul extern. Desi atentia publicului e focalizata pe euro/leu, in perioade agitate cel mai mare potential de depreciere il are de fapt dolar. leu. [b]BNR ar urma sa isi faca simtita prezent[/b]a pentru a ‘netezi’ miscarile excesive, dar nu mizam pe o interventie agresiva impotriva tendintelor majore ale pietei.

X-Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde euro (in marja).

Pe piata din Romania, X-Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Urmărește Daily Business pe Google News