„Raman insa o serie de ‘bariere’ care trebuie depasite, in frunte cu elaborarea unui buget pe 2010 care sa asigure indeplinirea criteriilor impuse de FMI, eliberarea transelor urmatoare din imprumut si cresterea investitiilor”, a adaugat Safta.
BNR a reusit in acest an o performanta notabila, si anume mentinerea monedei nationale in limite rezonabile pentru o perioada de criza ce s-a tradus intr-o scadere a economiei cu circa 7-8% pe anul in curs, apreciaza analistii de la X-Trade Brokers.
Leul a oscilat in raport cu euro chiar mai putin decat zlotul polonez, in conditiile in care Polonia s-a mentinut la suprafata crizei, arata analistii X-Trade Brokers.
„Economia Romaniei se bazeaza in mica masura pe exporturi (raportul exporturi/PIB este de doar 25%), iar o moneda relativ stabila – chiar si depreciata comparativ cu anul precedent – a constituit un factor de incredere intr-un an plin de necunoscute si de provocari. In plus, mentinerea dobanzii de referinta la un nivel ridicat a incurajat investitiile in lei, sustinand moneda nationala si contrabalansand deprecierea cauzata de slaba performanta a economiei”, a precizat Victor Safta.
Una dintre putinele evolutii „sanatoase” datorate crizei economice a fost scaderea dramatica a importurilor, respectiv cu 36%, raportat in euro, in primele noua luni ale anului in curs, fapt care pe de o parte a permis consumului – si asa in scadere – sa se bazeze pe productia interna, iar pe de alta parte, a stimulat productia interna sa utilizeze resurse locale.
Acest lucru a contribuit implicit la salvarea sau supravietuirea unor firme romanesti, ajutand productia, si a sprijinit eforturile Bancii Nationale de a sustine moneda nationala.
„In acelasi timp, in luna septembrie, exporturile au inregistrat o crestere semnificativa, de 18,8% comparativ cu luna precedenta, aratand ca multe companii ‘profita’ de revigorarea unor economii vest-europene, precum Germania, Franta, si isi cresc expunerea pe aceste piete, fapt care de asemenea contribuie la sustinerea atat a economiei romanesti, cat si a leului”, a completat Victor Safta.
„Evident ca situatia ideala presupune o moneda stabila fara nici un fel de interventie a Bancii Nationale, insa o moneda relativ stabila este cruciala pentru actuala etapa economica, iar modul in care se realizeaza trece pe locul al doilea. Este regretabil insa ca, in conditii de criza economica, leul a fost ‘atacat’ chiar din interior, din cauza instabilitatii politice, consumandu-se pentru sustinerea sa resurse care ar fi putut fi scutite”, a mai spus directorul X-Trade Brokers Romania.
El crede ca „Romania este una dintre tarile pentru care este greu sa faci prognoze in ceea ce priveste evolutia monedei nationale pe termen scurt si mediu, respectiv pana la finele primului trimestru din 2010, intrucat noul guvern, bugetul pe 2010, eliberarea transelor de imprumut FMI si tintele economice raman la capitolul necunoscute”.
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, care s-a extins in alte sase tari europene: Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania si Romania, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.