Leul a inceput sa coboare pe piata interbancara inca de vineri, cand Guvernul Ungureanu a fost demis, si chiar daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a incercat sa tina in frau cursul, acesta a urcat luni la maximul istoric de 4,3970 lei/euro, urmanda la miercuri, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cursul-la-un-nou-maxim-istoric-cotatia-bnr-a-urcat-miercuri-la-4-4168-lei-euro-76157/]cursul oficial sa ajunga la un nou maxim, de 4,4168 lei/euro[/url].
„Moneda nationala s-a depreciat puternic in ultimele zile, consecinta directa a evolutiilor din plan politic. Practic, de la nivelul de 4,3850 lei/euro cursul a zburat pana la nivelul maxim de 4,47 lei/euro pe piata interbancara”, a declarat dealerul unei banci din piata.
Potrivit acestuia, cel mai mare nivel s-a atins marti, pe 1 mai, cand nu a fost zi interbancara in Romania, dar pe pietele externe leul s-a tranzactionat si la 4,47 lei/euro.
„In continuare sunt pe cumparare in special jucatori straini care pe de-o parte speculeaza incertitudinea pana la momentul aprobarii Guvernului (care va fi luni, 7 mai), iar pe de alta parte sunt clienti speriati care nu stiu ce se intampla si atunci cumpara la orice nivel, miscare incordata de dobanzile reduse de pe piata interbancara si de mediul regional fragil”, a precizat dealerul.
[quote=Mugur Isarescu, guvernatorul BNR]Miscarea leului este o reactie la ceea ce se intampla acum in Romania[/quote]
Desi cursul a trecut de granita psihologica de 4,4 lei/euro, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a precizat ca nu se poate vorbi, totusi, de o [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cum-a-ajuns-leul-in-balarii-reactia-lui-isarescu-la-deprecierea-istorica-a-monedei-nationale-76178/]depreciere de amploare a cursului[/url].”Azi (miercuri, n.r.) am vazut o stabilizare de la sine, chiar daca a fost depasita acea bariera psihologica de 4,4 lei/euro, despre care se tot vorbeste in presa”, a mai spus acesta.
In opinia guvernatorului, cresterea cursului de schimb pare o reactie de mica amploare la evolutiile politice din ultimele zile, dar nu este exclus ca noul nivel sa reflecte si o modificare a fundamentelor macroeconomice.
La randul sau, Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, considera ca leul s-a depreciat intr-un context de vulnerabilitate in primul rand interna – incertitudinea privind politicile fiscale ale noului guvern, tinta de deficit si acordul cu FMI – favorizat si de factori externi (privind criza datoriei suverane europene).
„De notat este ca cele mai ridicate cotatii s-au atins pe 1 mai, cand piata de la Bucuresti era inchisa. Stabilizarea in zona 4,41-4,42 este un semn pozitiv pe termen scurt”, a aratat Cazacu.
Conform acestuia, prudenta BNR in a mentine dobanda de referinta, evitand socul unei scaderi a acesteia, a dat roade in privinta cursului. Totusi, o serie de elemente de incertitudine privind mai ales majorarea salariilor ar putea pune presiune de depreciere pe termen mediu asupra leului.
[b]Ce va face leul in continuare?[/b]
Chiar daca unele voci din piata sunt mai pesimiste si cred ca leul s-ar putea indrepta spre o cotatie de 5 lei/euro, majoritatea specialistilor vad o asezare la un nivel de pana in 4,5 lei pentru un euro.
Volatilitatea leului pe pietele valutare va fi determinata in mare parte de planurile si masurile pe care vrea sa le aplice noua guvernare, de continuarea relatiei cu Fondul Monetar International (FMI), dar si de capacitatea de a rezista tentantiei aplicarii unor masuri populiste in campania electorala.
„Leul s-ar putea aseza pentru o vreme pe un nou palier de variatie, intre 4,3 si 4,5 lei/euro, ca repere largi„, este de parere Claudiu Cazacu.
Totodata, dealerul unei banci a declarat ca potentialul de depreciere al leului este nelimitat. „Totusi nu cred ca Banca Nationala ageeaza o mscare foarte agresiva a cursului in sus, mai degraba, ar fi de acord cu o miscare ascendenta mai lenta”, a adaugat el.
„Probabil ca o miscare agresiva in sus va fi urmata de o corectie intr-o anumita masura. Este posibil ca leul sa coboare sub 4,4 lei/euro, dar nu mult mai jos. Nu cred ca o sa vedem o apreciere puternica a leului, cel putin in perioada urmatoare, pana se linistesc apele.
De asemenea, analistii BCR-Erste estimeaza ca nivelul cursului de schimb se va stabiliza, pe termen scurt, in intervalul 4,35-4,4 lei/euro.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-mentine-dobanda-cheie-la-5-25-76150/]meninta dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an[/url], decizie anticipata de analisti.
Mugur Isarescu a explicat ca BNR a pus frana reducerii dobanzii din cauza celor mai recente evenimente politice interne, care s-au suprapus pe evolutii externe nefavorabile.
Citeste si: [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/ponta-si-a-anuntat-guvernul-ce-ne-putem-astepta-sa-rezolve-pana-in-toamna-76127/]Ponta si-a anuntat Guvernul. Ce ne putem astepta sa rezolve pana in toamna?[/url]