Firmele care vand la export privesc cu ingrijorare intarirea leului, afirma presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), pentru DailyBusiness.ro.
„Daca in ianuarie sarbatoream rezultatele record din ultimul an, acum ne gandim la faliment”, a spus Ionescu.
„Deprecierea rapida a euro ne-a dat peste cap toate calculele financiare. Ca sa intelegeti cat de grava este situatia, va pot spune ca din calculele noastre, cele 20.000 de firme care fac export pierd, la fiecare depreciere cu 10 bani a euro, aproape 100 milioane de euro”, a adaugat acesta.
El semnaleaza ca in timp ce cursul a coborat de la 4,28 la 4,12 lei/euro, firmele de export au pierdut peste 150 milioane de euro. „In ritmul asta, dam faliment in cateva luni”, spune omul de afaceri, avetizand ca daca euro va cobori sub 4,1 lei, aproape toti exportatorii vor trece pe pierdere.
Exportatorii se plang ca fluctuatiile de curs ii impiedica sa isi onoreze contractele.
„Noi am ajuns la exporturi record in 2010 pentru ca am avut un curs stabil. Exporturile au iesit din criza, au tras economia din recesiune. Acum riscam, cu un asemenea curs, sa ne intoarcem intr-o criza si mai grava pentru ca, intre timp, s-au semnat contracte, am dezvoltat noi afaceri pe care nu vom putea sa le onoram”, a mai spus Ionescu.
[img=1327][/img]
Presedintele ANEIR evita sa comenteze speculatiile privind interesul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru aprecierea leului. „Nu vreau sa comentez acest aspect. Cert este ca daca vrem sa iesim din recesiune, avem nevoie de un curs stabil, nu de speculatii, indiferent de motiv „, a afirmat omul de afaceri.
[quote=Mihai Ionescu, presedinte ANEIR]Toate lumea isi tine moneda jos, numai noi crestem ca-n basme[/quote]
Analistii economici au explicat aprecierea leului din ultimele zile prin interventia BNR in piata. Banca Nationala ar fi interesata de un curs mai bun pentru leu, in tentativa de a stavili cresterea preturilor si a tine, astfel, inflatia sub control. Detalii puteti citi intr-o analiza DailyBusiness.ro.
Exportatorii si-au propus ca in acest an sa depaseasca granita de 40 miliarde de euro. Anul trecut, valoarea exporturilor s-a ridicat la 37 miliarde de euro, echivalentul a 25% din produsul intern brut (PIB).
Premizele par a fi favorabile. Luna ianuarie a adus
o crestere a exporturilor de aproape 50%.
Datele ANEIR arata ca in 2010, electronicele au fost cele mai vandute produse la export, cu o valoare totala de 6,32 miliarde de euro. Ele au depasit componentele auto, care detineau suprematia pana in 2009. In ciuda mediatizarii vanzarilor Dacia, exportul de masini in strainatate nu reprezinta decat 6% din valoarea totala a exporturilor.
In ceea ce priveste tarile spre care merg aceste produse, Europa ramane principala piata de desfacere, printre primele state numarandu-se Germania, Franta, Italia, Anglia sau Turcia. Turcia a fost, de exemplu, piata pe care exporturile Romaniei au inregistrat anul trecut un salt impresionant, de peste 75% fata de 2009.
In SUA, exporturile au crescut cu 66%, in Rusia cu 64%, in Polonia cu peste 50%, iar in Marea Britanie, Slovacia si Ucraina cu 40%.
Datele Ministerului Comertului arata ca principalii exportatori in cadrul UE, in 2010, au fost Automobile Dacia, Nokia Romania, Honeywell Technologies SARL, OMV Petrom, Daewoo Mangalia Heavy, Flextronics Manufacturing, Continental Automotive, Philip Morris Italia, Alro SA, Rompetrol Rafinare.
Tot anul trecut, in afara afara spatiului european, cele mai mari exporturi au fost facute de ArcelorMittal Galati, Rompetrol Rafinare SA, Nokia Romania, Renault Industrie Roumanie, Automobile Dacia, OMV Petrom, Petrotel LukOil SA Prahova, STX RO Offshore Tulcea, Holzindustrie Schweighofer, Azomures SA.
Romania a ocupat pozitia a patra in Uniunea Europeana (UE) in privinta cresterii exporturilor de anul trecut, de 28%, si locul noua in functie de avansul importurilor, de 20%, potrivit datelor Eurostat.