- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul romanesc \”made in UE\” a intrat in hora crizelor financiare mondiale

22 Aug, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Leul romanesc a devenit mai sensibil si atent la crizele financiare mondiale, de care este tot mai puternic influentat dupa integrarea tarii in UE, dovada fiind faptul ca criza financiara din SUA loveste puternic in cotatia leului, au spus, pentru DailyBusiness, analistii pietei de capital.
Leul romanesc \made in UE\ a intrat in hora crizelor financiare mondiale

In ultima luna, odata cu declansarea crizei pe piata de capital din SUA, leul a evoluat imprevizibil. S-a depreciat puternic, a stagnat, si-a revenit usor, iar marti a ajuns la 3,2772 lei/euro.

„Deprecierea de marti a leului (de 0,02 lei, la 3,2772 lei/euro – n.r.) nu vine decat sa sustina faptul ca leul este influentat puternic de cotatiile pietelor internationale, in special de efectele crizei financiare din SUA”, explica Adrian Parvulescu, dealer sef la BCR.

„Moneda nationala a inceput sa fie din ce in ce mai sensibila la evenimentele de pe pietele externe de capital, la fel ca monedele din toate tarile emergente”, a spus Parvulescu, pentru DailyBusiness.

Radu Craciun, economistul sef ABN Amro spune ca de vina pentru fluctuatiile monedei nationale sunt investitorii speculatori care folosesc pietele de capital din tarile emergente, cum e si Romania, pentru a inregistra profituri importante.

„Vin in pietele din pietele din Romania, Polonia, Ungaria sau Bulgaria unde, pe fondul tranzactiilor cu valuta, castiga incomparabil mai mult decat daca ar specula pe alte piete”, a explicat Craciun.

Pentru Ionut Dumitru, head of reasearch Raiffeisen Bank, deprecierea leului se justifica in special prin faptul ca moneda era supraevaluata, fundamentele economice nejustificand intarirea de pana acum a acesteia.

„Declansarea crizei din SUA a cuprins rapid si piata financiara europeana si a afectat si pietele emergente, inclusiv Romania. Trebuie sa ne obisnuim cu astfel de situatii”, a mai spus economistul sef de la ABN Amro.

Statisticile BNR vin sa sustina aprecierile analistilor. Astfel, pe 9 august, in momentul izbucniri crizei financiare americane, leul era cotat la 3,1702 unitati/euro. O zi mai tarziu, cotatia crescuse brusc la 3,1890, iar pe 16 august a ajuns la 3,2502, depasind un nou prag psihologic. Ziua urmatoare a adus o crestere la 3,2754, iar luni a scazut la 3,2576, pe fondul interventiei in piata a Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane, care a redus dobanzile la creditele de refinantare.

60% din tranzactiile cu valuta, controlate de straini

Investitorii straini care tranzactioneaza pe piata romaneasca de capital se afla in spatele a circa 60% din tranzactii, spun analistii. Exista zile in care influenta lor creste la procente si mai mari, dar si zile in care, pe fondul unei lichiditati mai slabe, intervin in proportii mai reduse. Si totul pentru ca pietele emergente le ofera un risc mai mic si castiguri incomparabile cu celelalte piete de capital.

In timp ce Banca Nationala sustine sus si tare ca moneda nationala este stabila, si nu este atat de puternic influentata de crizele externe sau de actiunile speculative, analistii cred insa ca leul romanesc s-a globalizat.

„Este o situatie cat se poate de normala ca moneda unui stat UE sa fie influentata de situatia internationala. Si forintul unguresc, si zlotul polonez, au oscilat in aceasta perioada, din aceleasi motive”, explica Adrian Parvulescu, dealerul sef la BCR.

„Sa ne asteptam ca si pe viitor, sa se intample acest lucru si asta pentru ca fluxurile de capital s-au globalizat, iar pietele financiare americane, europene si asiatice au devenit mai puternic interconectate”, a precizat si analistul Radu Craciun.

„Piata valutara din Romania e stabilizata si nu se intrevad turbulente, pentru ca leul se confrunta cu euro in conditii de piata, iar cursul e determinat de raportul cerere-oferta, a declarat luni, citat de NewsIn, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.

Potrivit lui Vasilescu, Romania nu risca momentan o criza, dar va fi nevoie de precautie, „pentru ca si la noi preturile s-au dus artificial in sus si oricand poate sa apara un moment in care aceste preturi sa nu mai poata fi sustinute”.

Leul isi va continua deprecierea

Leul va continua sa se deprecieze in fata euro, atata timp cat piata americana de capital va ramane in criza, spun analistii. Interventia Federal Reserve, de diminuare a ratei dobanzii de refinantare a bancilor de la 6,25% la 5,75% pe an, a avut doar un efect temporar, indicii bursieri de la New York, Paris, Londra sau Tokio apreciindu-se vineri si luni, dar revenind apoi pe depreciere.

Analistii spun ca criza americana este mai grava decat se estima initial si ca, pentru rezolvarea ei, sistemul de banci centrale americane va trebui sa investeasca peste 150 miliarde de dolari sau sa reduca dobanda de interventie cu 0,5%. Altfel, pietele financiare mondiale, inclusiv cea romaneasca, vor continua sa sufere deprecieri constante.

Pentru o revenire a pietei ar fi nevoie de anuntarea unor date pozitive despre economia americana, dar acest lucru este destul de greu de imaginat in conditiile in care somajul din Statele Unite nu pare sa scada, o eventuala diminuare a ratei dobanzii de politica monetara din SUA ar face si mai greu de controlat inflatia, iar datele despre increderea consumatorilor sunt negative, a explicat dealerul sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu.

Totusi, efectele interventiilor speculative s-ar putea diminua in perioada urmatoare. „Din fericire, piata de la Bucuresti nu va mai fi influentata foarte mult pentru ca mare parte din investitorii straini au parasit piata de capital”, spune analistul Radu Craciun. „Au ramas doar cei mai putini interesati de castiguri rapide si mari, care mizeaza pe constanta si trend economic”, a mai declarat Craciun.

Investitorii speculativi si-au revizuit atitudinea fata de activele cu risc ridicat, ceea ce i-a determinat pe multi dintre ei sa iasa de pe pietele emergente, a explicat recent Ionut Dumitru, head of reasearch Raiffeisen Bank.

Analistii estimeaza astfel ca, pana la finele anului, leul nu va depasi cotatia de 3,30-3,40 lei/euro. BCR mizeaza pe 3,30-3,31 lei/euro, analistii de la Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) vad o cotatie similara, in timp ce analistii bancii daneze Danske Bank vad o cotatie de 3,40 lei/euro in urmatoarele trei luni, avertizand insa ca peste 12 luni leul ar putea ajunge la 3,60 unitati/euro.

Un nou 11 septembrie pe piata bursiera din SUA

Criza financiara ce afecteaza in aceasta vara Statele Unite a intervenit in momentul prabusirii cotatiei imobilelor, in special a celor vechi, din Statele Unite.

Valoarea ipotecilor a scazut rapid, ceea ce a determinat bancile sa majoreze dobanzile iar ratele lunare de plata au urcat substantial. Fenomenul in lant a provocat un soc puternic beneficiarilor acestor tipuri de credite, in general persoane cu venituri reduse sau medii, care nu au mai putut astfel sa-si ramburseze creditele. Presa americana a vorbit in ultimele saptamani de un adevarat 11 septembrie pe piata bursiera.

Pagubele rezultate in urma crizei sunt estimate la 150 de miliarde dolari, potrivit unui studiu efectuat de Calyon, filiala financiara si de investitii a bancii frantuzesti Credit Agricole. Estimarea pleaca de la ipoteza ca investitorii nu vor putea sa recupereze decat jumatate din investitiile facute pe piata creditelor ipotecare din SUA, reprezentand o pierdere de 130 miliarde dolari, careia i se adauga 20 de miliarde, pierderi provocate de un alte tipuri de credite cu risc mare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și impozitele
Primăria din România care a anunțat o bonificație de 10% pentru cei care și-au plătit taxele și ...
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești cu ajutorul lor
Care sunt singurele vouchere ce au scăpat de tăierile din ordonanța ”trenuleț”. Ce primești ...
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști în 2025 nu vor putea să se angajeze în spitale și instituții publice
Ordonanţa-trenuleţ are efecte neaşteptate. Absolvenţii de rezidenţiat care devin medici specialiști ...
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Prognoza meteo 8 ianuarie 2025. Temperaturi ridicate în mai multe zone ale țării
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face din luna martie”
Toți șoferii trebuie să facă asta în 2025, altfel riscă amenzi usturătoare: „Se poate face ...
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani a rămas fără mamă
Tragedie în lumea medicală. Andreea, o asistentă de 28 de ani, s-a sinucis. Fetița ei de trei ani ...
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce nu au voie să facă românii în fața propriei case. Amenda poate depăși 1.000 de lei
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Ce bani primești la pensie în Germania dacă ai avut un salariu de 3500 de euro brut pe lună
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Zodiile norocoase: Care sunt cele mai probabile semne să câștige la Loto în 2025
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul pas este să ne stabilim un obiectiv financiar”
Cum să economisim cât mai mult în 2025. Sfaturi de la un specialist în educație financiară: „Primul ...
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea pensiilor
Contestație bombă! Ordonanța Trenuleț ajunge la Avocatul Poporului. Sindicatele atacă înghețarea ...
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Tesla revoluționează piața imobiliară! Elon Musk lansează locuința viitorului
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce în ce mai mult
Ce se întâmplă pe piața imobiliară în 2025. Prețurile apartamentelor și caselor cresc din ce ...
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor pentru „Spiderman: Homecoming”
Actorii Zendaya și Tom Holland s-au logodit. Cei doi s-au cunoscut în 2017, în timpul filmărilor ...
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină alimentele dăunătoare din școli!
Decizia care schimbă tot! Elevii din România, interdicție totală. Ministerul Sănătății elimină ...
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător
Nuntă în 2025. Suma minimă pentru cununia religioasă a crescut surprinzător