- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul romanesc \”made in UE\” a intrat in hora crizelor financiare mondiale

22 Aug, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Leul romanesc a devenit mai sensibil si atent la crizele financiare mondiale, de care este tot mai puternic influentat dupa integrarea tarii in UE, dovada fiind faptul ca criza financiara din SUA loveste puternic in cotatia leului, au spus, pentru DailyBusiness, analistii pietei de capital.
Leul romanesc \made in UE\ a intrat in hora crizelor financiare mondiale

In ultima luna, odata cu declansarea crizei pe piata de capital din SUA, leul a evoluat imprevizibil. S-a depreciat puternic, a stagnat, si-a revenit usor, iar marti a ajuns la 3,2772 lei/euro.

„Deprecierea de marti a leului (de 0,02 lei, la 3,2772 lei/euro – n.r.) nu vine decat sa sustina faptul ca leul este influentat puternic de cotatiile pietelor internationale, in special de efectele crizei financiare din SUA”, explica Adrian Parvulescu, dealer sef la BCR.

„Moneda nationala a inceput sa fie din ce in ce mai sensibila la evenimentele de pe pietele externe de capital, la fel ca monedele din toate tarile emergente”, a spus Parvulescu, pentru DailyBusiness.

Radu Craciun, economistul sef ABN Amro spune ca de vina pentru fluctuatiile monedei nationale sunt investitorii speculatori care folosesc pietele de capital din tarile emergente, cum e si Romania, pentru a inregistra profituri importante.

„Vin in pietele din pietele din Romania, Polonia, Ungaria sau Bulgaria unde, pe fondul tranzactiilor cu valuta, castiga incomparabil mai mult decat daca ar specula pe alte piete”, a explicat Craciun.

Pentru Ionut Dumitru, head of reasearch Raiffeisen Bank, deprecierea leului se justifica in special prin faptul ca moneda era supraevaluata, fundamentele economice nejustificand intarirea de pana acum a acesteia.

„Declansarea crizei din SUA a cuprins rapid si piata financiara europeana si a afectat si pietele emergente, inclusiv Romania. Trebuie sa ne obisnuim cu astfel de situatii”, a mai spus economistul sef de la ABN Amro.

Statisticile BNR vin sa sustina aprecierile analistilor. Astfel, pe 9 august, in momentul izbucniri crizei financiare americane, leul era cotat la 3,1702 unitati/euro. O zi mai tarziu, cotatia crescuse brusc la 3,1890, iar pe 16 august a ajuns la 3,2502, depasind un nou prag psihologic. Ziua urmatoare a adus o crestere la 3,2754, iar luni a scazut la 3,2576, pe fondul interventiei in piata a Federal Reserve, sistemul de banci centrale americane, care a redus dobanzile la creditele de refinantare.

60% din tranzactiile cu valuta, controlate de straini

Investitorii straini care tranzactioneaza pe piata romaneasca de capital se afla in spatele a circa 60% din tranzactii, spun analistii. Exista zile in care influenta lor creste la procente si mai mari, dar si zile in care, pe fondul unei lichiditati mai slabe, intervin in proportii mai reduse. Si totul pentru ca pietele emergente le ofera un risc mai mic si castiguri incomparabile cu celelalte piete de capital.

In timp ce Banca Nationala sustine sus si tare ca moneda nationala este stabila, si nu este atat de puternic influentata de crizele externe sau de actiunile speculative, analistii cred insa ca leul romanesc s-a globalizat.

„Este o situatie cat se poate de normala ca moneda unui stat UE sa fie influentata de situatia internationala. Si forintul unguresc, si zlotul polonez, au oscilat in aceasta perioada, din aceleasi motive”, explica Adrian Parvulescu, dealerul sef la BCR.

„Sa ne asteptam ca si pe viitor, sa se intample acest lucru si asta pentru ca fluxurile de capital s-au globalizat, iar pietele financiare americane, europene si asiatice au devenit mai puternic interconectate”, a precizat si analistul Radu Craciun.

„Piata valutara din Romania e stabilizata si nu se intrevad turbulente, pentru ca leul se confrunta cu euro in conditii de piata, iar cursul e determinat de raportul cerere-oferta, a declarat luni, citat de NewsIn, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu.

Potrivit lui Vasilescu, Romania nu risca momentan o criza, dar va fi nevoie de precautie, „pentru ca si la noi preturile s-au dus artificial in sus si oricand poate sa apara un moment in care aceste preturi sa nu mai poata fi sustinute”.

Leul isi va continua deprecierea

Leul va continua sa se deprecieze in fata euro, atata timp cat piata americana de capital va ramane in criza, spun analistii. Interventia Federal Reserve, de diminuare a ratei dobanzii de refinantare a bancilor de la 6,25% la 5,75% pe an, a avut doar un efect temporar, indicii bursieri de la New York, Paris, Londra sau Tokio apreciindu-se vineri si luni, dar revenind apoi pe depreciere.

Analistii spun ca criza americana este mai grava decat se estima initial si ca, pentru rezolvarea ei, sistemul de banci centrale americane va trebui sa investeasca peste 150 miliarde de dolari sau sa reduca dobanda de interventie cu 0,5%. Altfel, pietele financiare mondiale, inclusiv cea romaneasca, vor continua sa sufere deprecieri constante.

Pentru o revenire a pietei ar fi nevoie de anuntarea unor date pozitive despre economia americana, dar acest lucru este destul de greu de imaginat in conditiile in care somajul din Statele Unite nu pare sa scada, o eventuala diminuare a ratei dobanzii de politica monetara din SUA ar face si mai greu de controlat inflatia, iar datele despre increderea consumatorilor sunt negative, a explicat dealerul sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu.

Totusi, efectele interventiilor speculative s-ar putea diminua in perioada urmatoare. „Din fericire, piata de la Bucuresti nu va mai fi influentata foarte mult pentru ca mare parte din investitorii straini au parasit piata de capital”, spune analistul Radu Craciun. „Au ramas doar cei mai putini interesati de castiguri rapide si mari, care mizeaza pe constanta si trend economic”, a mai declarat Craciun.

Investitorii speculativi si-au revizuit atitudinea fata de activele cu risc ridicat, ceea ce i-a determinat pe multi dintre ei sa iasa de pe pietele emergente, a explicat recent Ionut Dumitru, head of reasearch Raiffeisen Bank.

Analistii estimeaza astfel ca, pana la finele anului, leul nu va depasi cotatia de 3,30-3,40 lei/euro. BCR mizeaza pe 3,30-3,31 lei/euro, analistii de la Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) vad o cotatie similara, in timp ce analistii bancii daneze Danske Bank vad o cotatie de 3,40 lei/euro in urmatoarele trei luni, avertizand insa ca peste 12 luni leul ar putea ajunge la 3,60 unitati/euro.

Un nou 11 septembrie pe piata bursiera din SUA

Criza financiara ce afecteaza in aceasta vara Statele Unite a intervenit in momentul prabusirii cotatiei imobilelor, in special a celor vechi, din Statele Unite.

Valoarea ipotecilor a scazut rapid, ceea ce a determinat bancile sa majoreze dobanzile iar ratele lunare de plata au urcat substantial. Fenomenul in lant a provocat un soc puternic beneficiarilor acestor tipuri de credite, in general persoane cu venituri reduse sau medii, care nu au mai putut astfel sa-si ramburseze creditele. Presa americana a vorbit in ultimele saptamani de un adevarat 11 septembrie pe piata bursiera.

Pagubele rezultate in urma crizei sunt estimate la 150 de miliarde dolari, potrivit unui studiu efectuat de Calyon, filiala financiara si de investitii a bancii frantuzesti Credit Agricole. Estimarea pleaca de la ipoteza ca investitorii nu vor putea sa recupereze decat jumatate din investitiile facute pe piata creditelor ipotecare din SUA, reprezentand o pierdere de 130 miliarde dolari, careia i se adauga 20 de miliarde, pierderi provocate de un alte tipuri de credite cu risc mare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate face gratuit
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate ...
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion pe toate planurile
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion ...
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă