„In deschidere, leul s-a depreciat, dupa anuntul Fitch privind retrogradarea Romaniei, insa in regiune lucrurile stau diferit si, probabil, o sa mai fie divergente pe parcursul zilei”, a declarat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania, citat de NewsIn.
Leul a deschis sedinta la 3,7130 lei/euro, usor intarit fata de nivelul de vineri seara, insa s-a depreciat cu aproximativ 4 bani, pana la 3,7533 lei/euro, fluctuand ulterior in jurul nivelului de 3,7480 lei/euro. La ora 10:30, bancile cumparau un euro cu 3,7440 lei si il vindeau cu 3,7525 lei.
Fitch a coborat luni cu doua trepte calificativele Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la „BBB” la „BB+”, si pentru credite pe termen lung in lei, de la „BBB+” la „BBB-” motivandu-si decizia prin ingrijorarile cu privire la cadrul de politica macroeconomica a Romaniei si abilitatea tarii de a evita o criza economica si financiara „severa”.
In regiune, monedele emergente au reactionat diferit, in functie de anuntul Fitch privind fiecare tara. Astfel, zlotul s-a apreciat de la 3,66 la 3,6150 unitati/euro, dupa care a urmat o usoara tendinta de depreciere. Forintul s-a apreciat pentru putin timp, de la 267,8 la 266,5 unitati/euro, insa ulterior a inceput sa fluctueze puternic cu o tendinta de depreciere.
Fitch a scazut si ratingul Ungariei, pastrand insa perspectiva stabila, iar in cazul Poloniei, agentia de evaluare financiara a confirmat atat ratingul, cat si perspectiva asociata.
Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat initial pana aproape de 1,29 dolari/euro, insa, dupa ora 7, ora Romaniei, moneda americana a inceput sa castige teren, pana la 1,2780 dolari/euro. La ora 10:30, dolarul incepuse sa se deprecieze usor, iar euro era cotat la 1,2835 dolari.
Dobanzile de tip overnight au scazut fata de zilele anterioare, la nivelul de 15-20% pe an, insa, continua sa se situeze peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an.