„Leul are inca de castigat fata de celelalte valute din regiune, care se depreciaza puternic”, a declarat pentru Ioan Birle, dealerul sef al Bancii Transilvania, pentru NewsIn.
Pe pietele din regiune, monedele emergente au avut o evolutie contrastanta. Astfel, daca forintul a profitat de majorarea surpriza a dobanzii cheie cu 3 puncte procentuale de catre banca centrala a Ungariei, la 11,5%, si si-a stabilizat cotatiile, zlotul a intrat pe o panta de depreciere abrupta. La 10:30, forintul era cotat cu 276,3 unitati/euro, iar zlotul cu 3,8025 unitati/euro, dupa ce atinsese un minim de 3,83 unitati/euro.
„Forintul pare sa se fi oprit din depreciere, dupa ce banca centrala a majorat dobanda cheie, insa zlotul a ramas sub presiune, dobanda din Polonia fiind mai mica”, a comentat Birle.
Pe pietele internationale, moneda americana a revenit pe o tendinta de usoara depreciere, dupa o intarire pana la un maxim de 1,273 dolari/euro. La 10:30, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2783 dolari/euro.
Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin ridicate, fiind mult peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an.