„In momentul de fata leul este supraapreciat. Supraevaluarea se datoreaza entuziasmului pe care il manifesta investitorii care mizeaza in mod repetat pe moneda nationala,” a precizat pentru DailyBusiness Ionut Dumitru, Head of Research Raiffeisen Bank.
Este de asteptat insa ca adancirea acuta a deficitului de cont curent sa-si faca efectul, iar moneda nationala sa se devalorizeze in urmatoarea jumatate de an sau la inceputul anului viitor, considera analistul financiar.
„E greu de facut o predictie pentru cursul leu/euro pentru viitorul apropiat. Atunci cand monedele altor tari cu economii similare celei romanesti au intrat pe trend de depreciere au avut de-a face si cu corectii de 10-15 procente”, a mai spus Dumitru, adaugand ca, pentru ca leul sa inceapa sa urmeze cursul de depreciere este suficienta o „scanteie”, precum iesirea investitorilor speculativi de pe pe piata.
La randul sau, Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank, considera ca in cateva luni vom avea de-a face cu o devalorizare a monedei nationale, in raport cu euro. „Estimarea pentru cursul leu-euro la finele anului este de 3,41. Este de asteptat ca deprecierea sa inceapa din toamna”, a declarat Craciun.
Sumele varsate la buget in aprilie au condus la aprecierea rapida a leului
Interventiile repetate din ultimele saptamani ale BNR, constand in infuziile de lichiditate pe piata, prin tranzactii repo (tranzactii in cadrul carora BNR cumpara de la banci active eligibile pentru tranzactionare cu angajamentul acestora de a rascumpara respectivele active la o suma stabilita la data tranzactionarii), au avut drept scop compensarea deficitului de lei de pe piata. In luna aprilie a sosit scadenta multor plati la bugetul de stat.
„Insumate, sumele varsate la trezorerie au atins 6,5 miliarde de lei. BNR a incercat prin tranzactiile repo sa faca o infuzie de lichiditate”, mai spus Dumitru, apreciind ca aceasta a fost o situatie particulara si ca nu este de asteptat ca banca centrala sa aiba interventii de acest gen pe termen lung.
In viitorul apropiat, analistii estimeaza ca strategia de reglare a masei monetare pe piata la care va apela BNR nu va fi mult schimbata in raport cu cea de pana acum: „Probabil ca, la sedinta din iunie, BNR va lua din nou decizia de micsorare a dobanzii de politica monetara si nu va umbla la rezervele minime obligatorii”, a apreciat Radu Craciun.