Leul s-a depreciat luni cu 1% fata de euro, pana la un curs de 3,3995, marcand intr-o singura zi o scadere similara cu cea inregistrata pe tot parcursul saptamanii trecute. Principala cauza a fost anuntarea unor rezultate financiare negative pe piata americana, care a descurajat speculatorii.
„Bank of America, spre exemplu, precum si alte banci americane foarte mari, au anuntat profituri in scadere, ceea ce a accentuat aversiunea investitorilor speculativi fata de activele cu risc ridicat, cum sunt monedele tarilor din zonele emergente”, a explicat pentru DailyBusiness Ionut Dumitru, head of research Raiffeisen Bank Romania.
Presiunile asupra leului vor fi atat de apreciere, cat si de depreciere in perioada urmatoare, factorii decisivi pentru evolutia leului fiind deciziile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la dobanda de politica monetara si evenimentele de pe piata americana.
„Cred ca presiunile pe leu vor fi mai mult pe depreciere decat pe apreciere, cel putin saptamana ce urmeaza, avand in vedere evolutia internationala si deficitele mari cu care se confrunta acum Romania”, a spus Ionut Dumitru.
Acesta se asteapta insa ca banca centrala sa ia decizia de majorare a ratei dobanzii de politica monetara (in prezent de 7% – n.r.), ceea ce ar determina speculatorii sa investeasca din nou in lei, pe fondul cresterii randamentelor, conducand la aprecierea acestuia.
O decizie pentru calmarea inflatiei pe 2008
„Desi eventuala decizie de majorare a dobanzii cheie nu e de asteptat sa aiba o influenta asupra tintei de inflatie pentru 2007 (4%, plus sau minus 1 punct procentual – n.r.), care nu va fi atinsa, BNR s-ar putea sa ia aceasta decizie avand in vedere tinta de anul viitor (3,7% – n.r.)”, a mai spus Dumitru.
Florian Libocor, analistul sef al BRD SocGen, e de parere ca nivelul cursului leu/euro va depinde de deciziile bancilor centrale.
„In perioada urmatoare, vom avea doua raspunsuri importante, si anume decizia Fed (sistemul de banci centrale americane – n.r.) si decizia BNR, in privinta dobanzii de politica monetara. Daca Fed este de asteptat se procedeze la o reducere cu pana la 50 puncte de baza a ratei de dobanda, BNR este de asteptat sa recurga la o majorare cu pana la 100 puncte de baza (un punct procentual -n.r.)”, a spus Libocor pentru DailyBusiness.
Analistul BRD considera insa ca „lucrurile vor reintra in normal pana la finalul lunii”.
Si alti specialisti preconizeaza o marire a dobanzii cheie, dar mai putin accentuata. „Asteptarile pietei sunt ca BNR sa majoreze dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, un interval prea mic pentru a avea o influenta de apreciere asupra cursului”, a spus, la randul sau, Radu Craciun, economist sef al ABN Amro. Presiuni de apreciere asupra monedei nationale ar putea aparea insa abia la o majorare cu 0,5 puncte procentuale, considera acesta.