Miercuri dimineata, cursul valutar era de 3,6970 lei/euro, nivel apropiat de cel de marti seara, dupa care leul s-a depreciat brusc la 3,7130 lei/euro si apoi a revenit spre 3,70 lei/euro. Pana in a doua parte a zilei, cursul a oscilat intre 3,6960 si 3,7060 lei/euro.
„Nu s-au observat miscari foarte mari ale cursului in aceasta zi, desi piata este tensionata. Au aparut noi comentarii de sustinere si de calmare a pietei, facute de reprezentantii bancii centrale, dar se pare ca acestea sunt, deocamdata, analizate”, a spus Ioan Birle, dealerul sef al Bancii Transilvania, pentru NewsIn.
Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul BNR, a declarat marti ca deprecierea monedei nationale din ultimele zile a fost generata de atacuri speculative, iar banca centrala va actiona cum crede de cuviinta pentru a-si atinge tinta de inflatie, periclitata de o depreciere prea brutala a monedei nationale.
„BNR intervine in piata mai intai prin controlul lichiditatii, apoi prin interventii verbale ce sunt urmate de regula de decizii privind politica de dobanda monetara si abia in cele din urma, de tranzactionari de valuta”, a precizat pentru DailyBusiness Cirpian Dascalu, trader Millennium Bank.
Dijmarescu a mai afirmat ca leul este mai expus la volatilitate decat alte monede din regiune, deoarece Romania este cea mai mare economie cu sistem de „variatie controlata” (managed float) a cursului de schimb.