Pe piata interbancara, euro se tranzactiona luni in jurul nivelului de 4,27 lei. Pe fondul unor tranzactii reduse, moneda nationala a continuat sa castige teren.
Banca Nationala a cotat vineri euro la cel mai bun nivel din ultimele 3 luni – 4,2912 lei.
De la jumatatea acestei luni, moneda nationala s-a intarit cu cinci bani in fata euro. Leul a castigat teren si in fata dolarului, care a fost cotat de banca centrala la 3,2837 lei.
Evolutia este in ton cu cea a valutelor regionale, care se intaresc, la randul lor, cu 0,1-0,2% in fata euro.
[b]Euro, la 4,2 lei?[/b]
Potrivit analistilor de la JP Morgan, leul va continua sa se aprecieze in urmatoarele zile, cursul urmand sa coboare la 4,2 lei/euro.
Expertii pun evolutia pe seama schimbarii standardelor de contabilitate pentru banci, care va determina institutiile financiare sa schimbe volume mari de valuta in moneda locala.
Incepand de la 1 ianuarie, bancile se vor alinia Standardelor Internationale de Raportare Financiara, in locul standardelor romanesti de contabilitate.
Astfel, institutiile financiare vor ajunge in situatia de „supraprovizionare”, noteaza JPMorgan, deoarece regulile IFRS permit bancilor sa reduca provizioanele constituite pentru credite neperformante in cuantum echivalent cu 100% din valoarea de piata a colateralului, fata de doar 25% in cazul standardelor romanesti.
Tinand cont de reglementarile BNR, capitalul suplimentar astfel obtinut va fi probabil constituit in rezerve, anticipeaza analistii JPMorgan. Conform legii, institutiile de credit nu pot detine pozitii forex per valuta mai mari decat echivalentul a 10% din fondurile proprii.
Din moment ce creditele in moneda straina constituie 65% din soldul total al imprumuturilor, bancile vor dori sa schimbe rapid in lei „provizioanele suplimentare” detinute acum in valuta.
Astfel, analistii bancii de investitii anticipeaza un volum de tranzactii de 1-1,5 miliarde euro pe piata locala rezultat din conversia in lei provizioanelor suplimentare detinute de banci pentru credite in valuta.
In consecinta, leul s-ar putea aprecia cu 3% in urmatoarele zile si saptamani, din moment ce volumul de tranzactionare euro/leu este de circa 150 milioane euro pe zi pe piata spot si aproxiamtiv 200 milioane euro pe zi prin tranzactii interbancare.
In plus, volumele din decembrie sunt de obicei cu 50% sub nivelurile normale.