Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), a declarat ca euro nu poate scadea sub 4 lei, adaugand ca tendinta de apreciere va fi de scurta durata.
Acesta a mai spus ca nivelul actual al euro poate fi considerat mai mult un curs determinat de speculatori, pentru ca piata este miscata de volumul de apreciere.
De asemenea, Voinea spune ca nu exista fundamente economice pentru aprecierea leului in raport cu euro.
„E greu de spus daca aprecierea leului reprezinta un trend sau nu. Inca pot aparea variatii ale cursului”, a adaugat Voinea.
In goana dupa scaderea inflatiei, Banca Nationala a Romaniei (BNR) sacrifica exportatorii si implicit reluarea cresterii economice. Institutia a anuntat astazi un curs de 4,1020 lei/euro, aceeasi cotatie fiind inregistrata in urma cu peste 11 luni.
La randul sau, analistul bancar Bogdan Baltazar a declarat ca scaderea euro in raport cu moneda nationala este singura masura antiinflationista luata de banca centrala.
Si asta pentru ca inflatia tintita pentru 2011 este de 3%, in timp ce Institutul de Statistica a anuntat pentru luna februarie o rata de 7,6% .
De asemenea, Baltazar sustine ca in timp ce zona euro trece printr-o perioada dificila, in Romania, conditiile economice par sa se amelioreze, in special „pe fondul evolutiei satisfacatoare a exporturilor”, tara noastra clasandu-se pe locul al patrulea in randul statelor UE la acest capitol.
In aceste conditii, a adaugat Baltazar, scaderea euro sub 4 lei ar avea efecte negative asupra economiei, deoarece exporturile reprezinta principala parghie de relansare a economiei romanesti.
Ioan Birle, dealerul-sef al Bancii Transilvania, a mentionat ca nici anul trecut leul nu a reusit sa creasca sub 4 lei/euro, cea mai mica valoare inregistrata fiind de 4,05 lei.
Birle sustine ca piata nu s-a miscat spectaculos azi, si nici nu s-a resimtit o interventie a Bancii Nationale.