Joi, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cursul-oficial-a-sarit-peste-4-3-lei-euro-maximul-ultimelor-9-luni-68484/]leul s-a depreciat in fata euro pana la 4,3081 lei/euro[/url], in crestere cu 1,79 bani comparativ cu ziua anterioara, ajungand la maximul ultimelor peste 9 luni.
„Cauzele deprecierii leului se leaga de un context european si global de reducere a pozitiilor riscante, iar monedele din regiunea est-europeana intra in aceasta categorie. In SUA, dezamagirea se leaga de lipsa unui anunt de tiparire suplimentara de moneda si de perspectiva incetinirii economiei”, a declarat Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers Romania.
Un dealer din piata a spus ca deprecierea leului a avut loc in aceeasi directie si in ton cu toate monedele din regiune. Insa, acestea s-au depreciat agresiv in ultimele saptamani, luni, in timp ce leul a avut o scadere mai mica.
„Principalul motiv pentru care cursul a urcat la peste 4,3 lei/euro este sedinta Fed de ieri (miercuri, n.r.) in care s-au anuntat mai multe masuri care nu au fost bine primite de pietele financiare europene”, a adaugat dealer-ul.
Nici [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/saxo-bank-bernanke-danseaza-twist-68495/]reprezentantii Saxo bank nu sunt prea increzatori[/url] in programul anuntat de banca centrala americana, afirmand ca „Bernanke danseaza Twist”.
„Federal Reserve tocmai a anuntat, dupa o intarziere neobisnuit de lunga, ca va lansa un program care sa aplatizeze curba rezultatelor, faimoasa ‘Operatiune Twist’, asa cum se astepta majoritatea analistilor inainte de sedinta FOMC (Federal Open Market Committee) din aceasta saptamana, a declarat Mads Koefoed, macro strategist in cadrul Saxo Bank.
„Inca o data, Ben Bernanke, presedintele Fed, nu ne demonstreaza decat ca habar nu are – sau, si mai rau, ca nu are niciun fel de arme – sa infrunte a doua runda de necazuri majore in ceva mai mult de un an. Prin lansarea Operatiunii Twist de catre Fed, Bernanke infrunta iar riscul de a ajunge prea tarziu cu o solutie, a doua oara in 10 luni”, a mai spus Mads Koefoed.
Aversiunea la risc a jucatorilor a crescut joi, dupa ce Federal Reserve a avertizat ca economia americana este „vulnerabila la riscuri semnificative”, iar un indice privind activitatea fabricilor din China a aratat incetinirea motorului de crestere economica mondiala.
Claudiu Cazacu a mai precizat ca in China activitatea de productie a incetinit, in timp ce in zona euro [b]Italia incepe sa resimta tot mai acut presiunea pietelor[/b].
Guvernul italian a redus puternic prognozele de crestere economica pentru 2011, 2012 si 2013, iar in scurt timp ar putea anunta un nou pachet de masuri de austeritate, al treilea de la declansarea crizei.
Italia, a treia economie a zonei euro, va creste cu 0,7% in acest an, cu 0,6% anul urmator si cu 0,9% in 2013, potrivit unui document aprobat de guvernul de la Roma. Precedenta prognoza prevedea majorari ale PIB de 1,1%, 1,3% si 1,5%.
Tot in aceasta saptamana, agentia Standard & Poor’s (S&P) [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/s-p-a-redus-ratingul-italiei-cu-o-treapta-la-a-cu-perspectiva-negativa-68366/ ]a redus cu o treapta ratingul de credit al Italiei[/url], la „A”, de la „A+”, cu perspectiva negativa, din cauza deteriorarii perspectivelor economice si incertitudinii politice.
Totodata, reprezentantul X-Trade Brokers Romania, a spus ca si Grecia a „participat” la scaderea leului.
„Chestiunea furnizarii transei urmatoare pentru Grecia nu este inca transata, iar atitudinea pietelor devine foarte atenta cu riscurile”, a spus Cazacu.
El a mentionat ca zlotul, forintul si leul au scazut fata de euro, din nou moneda romaneasca performand mai bine pe seama interesului speculativ limitat de prezenta BNR si de un deficit public in restrangere.
[b]Care este viitorul cursului?[/b]
Dealerul chestionat de DailyBusiness.ro a subliniat ca este posibil ca in perioada urmatoare sa mai urce cursul, dar s-ar putea si sa scada, trendul ramanand in usoara depreciere. „Cred ca la sfarsitul anului vom avea un curs in intervalul 4,25-4,33 lei/euro„, a spus el.
La randul sau, Claudiu Cazacu de la X-Trade se asteapta ca la finalul anului, moneda nationala sa fie cotata in jurul lui 4,3 lei/euro.
Instabilitatea financiara internationala face ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/cosmarul-guvernantilor-romania-ar-putea-avea-in-2012-soarta-titanicului-68404/]Romania sa-si revizuiansca in scadere prognoza de crestere economica[/url] pentru anul viitor.
Presedintele Basescu le-a spus ministrilor, luni seara, ca trebuie sa fie constienti ca in 2012 s-ar putea ca economia sa urce cu 2,2-2,5%, fata de 3,7%, in prognozele Fondului Monetar International (FMI).
Premierul Emil Boc a declarat, marti seara, la TVR, ca Romania isi va revizui prognoza de crestere economica pentru 2012 dupa vizita delegatiei FMI din octombrie.
Fondul Monetar International a anuntat, tot marti, ca isi mentine, pe moment, estimarile privind cresterea economica a Romaniei de 3,5% in 2012. Expertii FMI atrag insa atentia ca avansul economic incetineste la nivel global, iar riscurile sunt tot mai importante.