„Leul a inceput saptamana trecuta cu un curs de 4,2082 lei pentru 1 euro si a incheiat perioada cu o cotatie de 4,2069 lei pentru 1 euro, marcand o variatie pe parcursul perioadei de 0,03% si o variatie maxima – intre minimul si maximul perioadei – de 0,62%, variatia scazuta a leului fata de moneda euro fiind comparabila cu cea a francului elvetian”, au precizat reprezentantii X-Trade Brokers.
Contrar variatiei reduse a leului, piata valutara a fost marcata saptamana trecuta de o volatilitate ridicata.
„Piata valutara a inregistrat in ultima saptamana o volatilitate ridicata, comparabila, in unele cazuri, cu cea a pietei de marfuri sau, respectiv, de actiuni. Aceasta evolutie se explica atat prin anuntarea unor indicatori macroeconomici care constituie semnale pozitive privind finalul crizei pentru unele state, cat si prin manifestarea unui optimism exagerat uneori, privind anumite evolutii favorabile, contrazis de realitate”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Moneda euro a incheiat saptamana 24-28 august pe un trend de apreciere fata de lira sterlina, in timp ce s-a depreciat usor fata de majoritatea monedelor tarilor est europene.
Euro a scazut usor si fata de dolarul american, cu 0,28%, perechea EURUSD incheind perioada analizata pe un palier apropiat de valoarea cu care a inceput-o.
In ceea ce priveste preturile marfurilor si cele ale metalelor pretioase, petrolul, aurul si argintul au inregistrat evolutii „interesante”, apreciaza analistii X-Trade Brokers.
„Chiar daca a marcat o scadere de 2,5% la sfarsitul saptamanii trecute fata de inceputul perioadei, petrolul se mentine la un nivel de peste 70 dolari/ baril, vineri, la incheierea sedintei de tranzactionare cotatia fiind de 72,74 dolari/baril. Valoarea minima inregistrata in aceasta perioada a fost de 70,42 dolari per baril si cred ca, dincolo de a reflecta devalorizarea monedei americane, valorile petrolului in jurul acestui prag pot fi sustinute de economiile reale”, a precizat Victor Safta.
Deprecierea dolarului american a influentat puternic si pretul aurului, in crestere nu numai zilele trecute, ci in ultimele saptamani, ajungand la un pret de 956,05 dolari per uncie la sfarsitul zilei de vineri.
De asemenea, pretul argintului a urcat in ultimele luni, cunoscand o crestere de 3,4% numai in ultima saptamana.
„Devalorizarea monedei americane conduce, atat in mod justificat din punct de vedere al analizei fundamentale, cat si psihologic, la cresterea preturilor marfurilor si metalelor pretioase, ca instrumente de investitie de protectie impotriva inflatiei, nefiind vorba, in acest caz, de o crestere a cererii”, a explicat Victor Safta.
Analistii de la X-Trade Brokers apreciaza ca, in perioada imediat urmatoare, volatilitatea pietei forex se va mentine ridicata, date fiind atat asteptarile privind evolutiile economice ale diferitelor state, cat si rezultatele reale comunicate.