„Deprecierea leului va continua, in ciuda fluctuatiilor cursului de saptamana trecuta”, considera Adrian Parvulescu, dealerul sef la BCR.
Leul a fost cotat pentru luni la 3,2599 unitati pentru un euro.
„Federal Reserve ar putea decide, in aceasta saptamana reducerea dobanzilor cu 0,5%, masura asteptata in piata, dar care nu va putea rezolva criza, iar bursa si pietele de capital vor continua deprecierea. Monedele emergente, printre care si leul, vor continua sa se deprecieze pana la 3,25-3,28 lei/euro”, a precizat, pentru DailyBusiness dealerul sef la BCR.
Florin Catu, directorul Trezoreriei ING Bank Romania, mizeaza si el pe o depreciere a leului, dar putin mai ponderata decat nivelul de 3,28.
„Leul va continua sa se deprecieze, insa cred ca valoarea deprecierii va fi una redusa. Si asta pentru ca FED (Federal Reserve -n.r.) pregateste, impreuna cu Banca Europeana si celelalte institutii financiare, noi masuri menite a calma pietele. E posibil ca interventiile in piata sa fie un esec sau sa aiba un efect temporar, la fel ca cele de saptamana trecuta, iar leul astfel sa continue cu o depreciere sensibila”, a mai spus Catu.
Analistul financiar Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank, a declarat ca, chiar si in cazul unei interventii a FED in piata, rezultatele vor fi tot negative pentru moneda nationala.
„Ma astept ca euro sa fie cotat intre 3,24 -3,28 lei in aceasta saptamana, daca nu vor fi anuntate masuri radicale de genul reducerii dobanzii de politica monetara a Federal Reserve sau alte asemenea masuri prin care sa se incerce o ameliorare a crizei”, a explicat Mihai.
O asemenea actiune ar putea atrage deprecierea monedei europene, a yenului, dar inclusiv a monedelor emergente, a mai explicat analistul.
O saptamana oscilanta pentru moneda nationala
Leul a continuat, saptamana trecuta, evolutia oscilanta datorata, spun analistii, turbulentelor de pe piata mondiala de capital.
Dupa ce luni, 20 august, moneda nationala s-a depreciat cu 1,78 bani fata de nivelul afisat vineri, pana la 3,2576 lei/euro, deprecierea a continuat si a doua zi, moneda nationala fiind cotata la 3,2772 lei/euro.
Au urmat apoi doua zile in care leul s-a apreciat, pana la 3,2524 lei/euro, iar vineri cursul a cazut din nou, pana la 3,2599 lei/euro (cursul valabil pentru astazi -n.r.), spun analistii, urmare a caderii cotatiilor pe piata internationala.
„Evolutia leului a urmat fluctuatiile din piata de capital internationala. Deprecierea de luni si marti a venit pe fondul efectelor reduse ale interventiei in piata a Federal Reserve, sistemul american de banci centrale”, a explicat, pentru DailyBusiness, Florin Catu, directorul Trezoreriei ING Bank Romania.
El a explicat ca aprecierea de miercuri si joi a intervenit urmare a revigorarii tuturor cotatiilor internationale pe piata de capital, pe seama anunturilor privind o interventie puternica in piata a Federal Reserve, ce a avut loc miercuri si joi. Finele saptamanii a adus o noua cadere a cotatiilor, urmare a esecului infuziei de capital a Bancii Centrale Europene (40 mld.euro) si a efectului redus al fondurilor aruncate in piata de FED, a mai spus directorul Trezoreriei ING Bank Romania.
„Leul s-a depreciat vineri datorita miscarii internationale de apreciere a yenului japonez si a francului elvetian, pentru ca investitorii nu stiu inca daca sa revina in forta cu tranzactii speculative „, a explicat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank.
Monedele emergente, victimele crizei din piata de capital
Criza financiara mondiala a determinat, in ultimele doua saptamani, o puternica depreciere a cotatiilor monedelor emergente. Leul romanesc, zlotul polonez, coroana slovaca, forintul unguresc si lira turceasca au pierdut procente importante, depreciindu-se, in ultima saptamana, cu procente intre 1,2%, in cazul zlotului polonez, pana la 5,46% si, respectiv, 8,81%, in cazul monedelor Ungariei si Turciei.
Specialistii spun ca monedele emergente au cazut victime intereselor speculantilor din piata care au investit si scos din piata sume importante, in tentativa de a-si mentine pe verde investitiile din piatele de capital.
Danske Bank: Peste trei luni, leul va fi cotat la 3,4 lei/euro
Estimarile privind evolutia negativa a leului, in perioada urmatoare, sunt sustinute de aproape toti specialistii din piata. Analistii de la Danske Bank au estimat ca, in urmatoarele trei luni, cotatia leului va continua sa se deprecieze, pana la 3,4lei/euro, iar peste un an va ajunge la 3,6 lei/euro. Recent, analistii de la BCB, Raiffeisen Bank si Unicredit estimasera cifre similare, in privinta deprecierii leului.
De altfel, caderea cotatiei leului este prevazuta si de bursa financiara din Sibiu.
Pe piata derivatelor, raportul euro-leu a fost tranzactionat pentru septembrie la 3,3 lei, iar pentru decembrie s-a consemnat o crestere usoara (1,81%), care a dus euro la 3,37 lei/titlu.
Estimarile privind evolutia negativa a leului, din urmatoarea perioada, au fost admise inclusiv de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a aratat, la inceputul lunii august, ca Banca Nationala Romana este ingrijorata de aprecierea prea rapida a leului, precizand in stilul caracteristic ca, in perioada urmatoare, exista sanse egale pentru o apreciere sau depreciere a monedei nationale.