„Cred ca va fi mai greu anul acesta din punct de vedere al echilibrului bugetar. Daca anul trecut s-a redus cu un punct procentual, in 2011 trebuie sa reducem cu doua puncte procentuale, ceea ce va fi mult, mult mai greu. Solutia pare utopica pentru unii, dar eu sustin ca poate fi pusa in aplicarea, si inseamna o mai buna colectare. Daca vom continua sa toleram evaziunea nu ajungem nicaieri. Pe partea de colectare in Romania se pot face minuni”, a spus Libocor, la un seminar organizat de BRD la Baia Mare.
Deficitul bugetar de anul trecut a fost de 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilita in acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autoritatile isi propun sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB (24 miliarde de lei).
Economistul-sef al BRD considera ca pana nu va atinge un nivel al veniturilor bugetare de 35% din PIB, Guvernul nu se poate gandi la cheltuieli bugetare mai putin restrictive. Anul trecut, veniturile bugetare au reprezentat 33% din PIB, fata de 32% in 2009.
„Pana atunci, continuarea ajustarii fiscale este necesara”, a continuat Libocor.
Analistii BRD mentin estimarea privind revenirea inflatiei pe un trend descendent, dar si-au modificat in urcare prognoza pentru finalul anului, la 4,5%, avand in vedre presiunile din partea preturilor internationale la combustibili si alimente.
„Cu o inflatie spre 4,5%, cu doua efecte de baza, ianuarie accize si iulie TVA, dezinflatia va fi intr-o mare masura rezultatul unui efect de baza pozitiv si mai putin al politicii monetare. Acest efect de baza nu ne va mai ajuta insa in 2012”, a explicat Libocor.
Economistul-sef al BRD afirma ca in prognozele initiale au avut in vededre ca pretul petrolului n-ar trebui sa afecteze foarte mult idicele preturilor interne, dar s-a vazut ca aceasta piata are o senzitivitate foarte ridicata.
In opinia lui Libocor, presiunile inflationiste actuale au dat un raspuns dilemei din dezbaterea publica privind oportunitatea deprecierii monedei nationale pentru sustinerea revenirii economiei, dupa ce banca centrala a tinut cursul relativ stabil in ultimii doi ani in raport cu evolutia cotatiilor din tarile vecine.
„O depreciere a monedei ar genera presiuni inflationiste suplimentare. Oricum s-au revizuit in sus prognozele de inflatie, daca suplimentam cu o depreciere va fi relativ greu sa controlam inflatia. Trebuie sa tinem cont si de coordonarea nu chiar perfecta intre politica monetara si cea fiscala”, a afirmat oficialul BRD.
.In acest context, Libocor considera adecvata decizia BNR de a nu modifica dobanda de politica monetara.
In ceea ce priveste deficitul de cont curent, Libocor se asteapta la o plafonare in intervalul 4-6% din PIB, considerat un nivel moderat, mai ales daca se asuma ca Romania nu poate relua cresterea economica substantiala fara un avans consistent al consumului.
„Exportul a performat mai bine, pentru ca vorbim de produse medii, care corespund foarte bine perioadelor de recesiune, asa cum este Dacia. Capacitatea de export a cam ajuns la maxim, deci trebuie sa investim in noi capacitati de productie”, a mai punctat Libocor.
La randul sau, Ariel Emirian, economist-sef adjunct responsabil cu pietele emergente la Societe Generale, a aratat ca in ciuda perspectivelor de crestere foarte bune din tarile Europei Centrale si de Este, revenirea trebuie acompaniata si de extindere a cererii interne.
„Asta inseamna ca va fi nevoie de castiguri de productivitate, ceea ce presupune mai multe investitii. Aceasta forma de crestere economica va fi cea consistenta, cu un dezechilibru extern moderat, pentru ca dezechilibrele mari nu mai sunt acceptate. Castigul de productivitate va fi cheia problemelor. (…) Nu e doar o problema de export, ci si de substituti ai importurilor”, a explicat Ariel Emirian.
Economistul Societe Generale a mai aratat ca, in special pentru Romania, absorbtia fondurilor structurale este o necesitate si ramane o provocare.
Emirian considera ca autoritatile monetare din tarile emergente se vor confrunta din nou cu dilema aprecierii monedelor sau a tinerii sub control a inflatiei, avand in vedere fluxurile mari de capital preconizater catre aceste economii.