Inaintea discutiilor de la Ministerul Finantelor, liderii confederatiilor sindicale s-au intalnit pentru a analiza masurile de protest fata de intentia Guvernului de reducere a salariilor si pensiilor.
Bogdan Hossu, presedintele „Cartel Alfa”, a declarat, marti, la finalul intalnirii dintre liderii confederatiilor sindicale, ca sindicalistii vor face o evaluare a discutiilor cu ministrul Finantelor si miercuri vor anunta decizia finala privind protestele care vor urma, conform Mediafax.
Bogdan Hossu a precizat ca nu stie daca scrisoarea de intentie catre FMI a fost schimbata.
Singurul lucru care i-ar face pe sindicalisti sa renunte la greva din 31 mai ar fi ca Guvernul sa accepte cele sase masuri propuse si sa nu taie pensiile si salariile, a mai spus Hossu.
Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia, a spus ca pe 31 vor intra in greva generala organizatiile membre ale confederatiei pe care o reprezinta, respectiv Sanitas, „Spiru Haret”, Sed Lex si Columna. De asemenea, sunt pregatite sa se alature protestelor organizatiile din Metrou, RATB si CFR.
Sindicalistii au precizat ca pe langa greva generala vor avea loc pichetari in toate judetele si mitinguri in Capitala, urmand ca programul concret sa fie anuntat miercuri.
Premierul Emil Boc s-a intalnit, marti, cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, la sediul ministerului, pentru a discuta despre scrisoarea FMI si legea privind reducerea cheltuielilor bugetare, imediat dupa discutia parlamentarilor PDL cu presedintele Traian Basescu, au afirmat surse oficiale.
Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a declarat, marti, ca Executivul urmeaza sa isi asume joi raspunderea pentru proiectul de lege continand masurile anticriza, dupa ce miercuri acestea vor fi stabilite si trecute in scrisoarea de intentie catre FMI.
Premierul Emil Boc a declarat, tot marti, ca trebuie aprobata in Guvern scrisoarea de intentie catre FMI, dupa care urmeaza asumarea raspunderii pe un proiect de lege, insa nu a precizat o data la care ar urma sa se prezinte in fata Parlamentului.
Sindicatele propun ca masuri alternative pentru economie la bugetul statului impozitarea diferentiata, largirea bazei de impozitare pentru persoanele fizice autorizate (PFA) si pentru cei care castiga venituri exclusiv din drepturi de autor, inghetarea, si nu diminuarea pensiilor.
Sindicalistii cred ca se poate modifica scrisoarea de intentie catre FMI astfel incat salariile bugetarilor sa scada cu 10% si doar in 2010, fara fi diminuate deloc pensiile, iar diferenta sa fie luata de la stimulente, achizitii si servicii.
Masurile propuse de sindicalisti prevad si limitarea achizitiilor, a bunurilor si serviciilor, precum si eliminarea micii evaziuni prin plata accizelor la combustibil pentru comercianti. De asemenea, sindicalistii au spus ca nu sunt de acord cu masurile aberante precum impozitarea tichelor de masa.
O delegatie din partea institutiilor financiare internationale s-a aflat in perioada 27 aprilie-9 mai la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic convenit in cadrul acordurilor de imprumut extern.
In urma negocierilor, partea romana s-a angajat fata de partenerii externi la masuri de reducere drastica a cheltuielilor bugetare si urmeaza sa reduca fondul de salarii al sectorului public cu 25%, pensiile cu 15%, sa restranga semnificativ programele si ajutoarele sociale si sa taie masiv subventiile de stat.