Masurile luate de G20 ar urma sa permita injectarea a 5.000 miliarde de dolari in economia mondiala pana la sfarsitul lui 2010, potrivit lui Gordon Brown.
Liderii principalelor economii s-au reunit pentru „a face fata celei mai mari provocari aparute in economia mondiala in vremurile moderne”, potrivit comunicatului final al reuniunii.
Liderii G20 au decis triplarea resurselor FMI la 750 miliarde de dolari, au hotarat sa permita Fondului sa emita Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare de 250 miliarde de dolari si sa vanda aur, intr-un efort financiar estimat la o suma de 1.100 miliarde de dolari. De asemenea, tarile membre ale organizatiei au decis alocarea a 250 miliarde de dolari pentru sustinerea comertului international.
[quote=Dominique Strauss-Kahn, director general FMI]G20 a adus cel mai mare plan coordonat de relansare din istorie[/quote]
Majoritatea liderilor s-au declarat foarte multumiti de rezultate. Statele Unite au salutat angajamentele „remarcabile” asumate de liderii din G20 joi, iar cancelarul german Angela Merkel a spus ca s-a ajuns la un „compromis istoric in conditiile unei crize iesite din comun”.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat „multumit” de rezultatele inregistrate la summitul G20 in materie de reglementare a sistemului finciar international, „rezultate dincolo de ce ne puteam imagina”.
„Plecam de la principiul ca prosperitatea este indivizibila, ca o crestere, pentru a fi durabila, trebuie sa fie impartita. Credem ca singura baza sigura pentru o globalizare sustenabila si cresterea prosperitatii pentru toti este o economie deschisa, bazata pe principiile de piata, pe reglementare eficienta si pe institutii mondiale solide”, potrivit comunicatului emis la finalul Summitului G20.
Directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, considera ca anunturile facute joi la Londra, la summitul G20, reprezinta „cel mai mare plan coordonat de relansare decis vreodata”, relateaza AFP.
Directorul general al FMI s-a declarat multumit de triplarea resurselor FMI decisa la summit si a spus ca „puterea de combustie a celor 750 de miliarde de dolari este de marimea celei de care lumea are nevoie”.
El a salutat drept „istorica” decizia de a autoriza FMI sa emita drepturi speciale de tragere in valoare de 250 de miliarde de dolari. „Este debutul consolidarii rolului FMI (…) ca furnizor de lichiditati in lume”, chiar daca suma este inca modesta, „simbolistica este importanta”, a spus Strauss-Kahn.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a salutat rezultatul summitului „mai ambitios decat se astepta”.
„Daca priviti concluiziile summitului, este corect sa spunem ca sunt mai ambitioase decat ne asteptam”, a declarat Barroso.
„Ele sunt rezultatul unei „munci asidue” si al unei „actiuni colective”, care vor permite repunerea economiei mondiale „pe picioare” in urmatoarele luni.
„Era secretului bancar a trecut”
Premierul britanic Gordon Brown a declarat ca summitul a marcat aparitia unei „noi ordini mondiale” in urma crizei economice, salutand „ziua in care lumea s-a unit pentru a combate recesiunea”.
Liderii G20 au decis, la solicitarea expresa a Germaniei si Frantei, sa ceara Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) publicarea unei liste cu paradisurile fiscale, intr-un efort menit sa controleze evaziunea fiscala la nivel mondial. Tarile din G20 au convenit totodata sa aplice „noi reguli” privitoare la salariile si bonusurile liderilor la nivel mondial.
„Era secretului bancar a trecut”, potrivit comunicatului emis la finalul Summitului G20.
Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn a subliniat ca economia mondiala „avea nevoie de o reglementare (…), pentru ca aceasta restaureaza increderea” si in aceasta privinta a remarcat ca rolul de supraveghere al FMI a fost consolidat.
Un al treilea summit G20 este prevazut in septembrie la New York
Un al treilea summit G20 va avea loc in septembrie la New York, imediat dupa Adunarea Generala a Natiunilor Unite, a anuntat presedintele francez Nicolas Sarkozy.
„Am decis, pe de alta parte – eu sunt cel care l-a propus si propunerea a fost acceptata – ca al treilea summit G20 sa aiba loc dupa Adunarea Generala sau in timpul Adunarii Generale a Natiunilor Unite, in septembrie, la New York”, a declarat Sarkozy.
„Primul summit G20 (stabileste) principiile, la Washington, al doilea summit G20 operationalitatea, iar al treilea summit G20 evaluarea”, a explicat presedintele francez.
„Cred ca suntem de acord cu totii ca G20 trebuie sa continue cel putin cat timp exista criza”, a continuat Sarkozy. „Are oare vocatia sa se permanentizeze? N-as paria, dar trebuie sa continue cel putin pe durata crizei”, a conchis seful statului francez.
Reactii pozitive pe burse
Bursele internationale s-au apreciat puternic, joi, pe seama optimismului generat de efortul liderilor din toata lumea de a gasi o rezolvare a crizei economice, la summitul G20 de la Londra.
Petrolul s-a scumpit cu peste 8%, depasind nivelul de 52 dolari/baril, dupa ce liderii mondiali au cazut de acord la summitul G20 sa injecteze inca 1.000 miliarde dolari in economia globala afectata grav de criza, prin fonduri suplimentare pentru grupuri precum Fondul Monetar International (FMI).
Mesajul pozitiv venit de la G20 a sporit apetitul pentru risc la multe tipuri de active, pentru ca a crescut increderea investitorilor ca efortul concertat ar putea contracara efectele celei mai grave crize de la Marea Depresiune incoace.
Bursele din Europa, de pe Wall Street si un indice al actiunilor la nivel global au crescut cu peste 4%, iar un indice al titlurilor din pietele emergente a crescut cu peste 6%.
Titlurile sectorului financiar s-au apreciat pe seama increderii ca economia globala se va imbunatati.
„Increderea investitorilor vine si pe fondul reunii G20, care a lasat sentimentul ca vor fi facute eforturi concertate de stimulare a economiei mondiale”, a declarat seful departamentului de cercetare al Williams de Broe, Jim Wood-Smith.
Indicele industrial Dow Jones a crescut cu 306,80 puncte (3,95%) la 8.068,40 puncte. Indicele Standard & Poor’s 500 a castigat 33,77 puncte (4,16%) pana la 844,85 puncte. Indicele Compozit Nasdaq a urcat cu 70,96 puncte (4,57%) pana la 1.622,56 puncte.
Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a castigat 4,9% pana la 781,48 puncte, dar a continuat sa fie cu circa 6% mai scazut decat era la inceputul anului.
„In general, vestile despre discutiile G20 au fost pozitive, iar Trichet vorbea la pranz despre posibilitatea unei reveniri in 2010”, a adaugat Jim Wood-Smith.
Euro s-a apreciat dupa ce Trichet a declarat ca oficialii trebuie sa ia decizii legate de masurile „non-standard” si ca va da mai multe detalii dupa sedinta de politica monetara a bancii centrale din mai.
„BCE este ingrijorata in continuare de stabilitatea monedei europene”, a spus seful departamentului de cercetare al GFT Forex din New York, Boris Schlossberg.
„Nu vor sa destabilizeze in niciun fel euro”, a completat el. Euro s-a apreciat cu 1,91%, pana la 1,3484 dolari, iar moneda americana s-a depreciat fata de un cos al principalelor valute, indicele dolarului american coborand cu 1,45%, pana la 84,185 unitati.
Fata de yen, dolarul s-a apreciat cu 0,88%, pana la 99,41 unitati. Obligatiunile guvernamentale au continuat sa se ieftineasca. Petrolul s-a scumpit pe piata americana cu 4 dolari, la 52,41 dolari/baril.
Pretul aurului a scazut si mai mult, dupa ce premierul britanic Gordon Brown a spus ca statele din G20 vor cere FMI sa vanda aur pentru a continua finantarea tarilor sarace. Pretul aurului pe piata la vedere a scazut cu 24,75 dolari, pana la 901,65 dolari/uncie.
Bursele asiatice au atins varful ultimelor trei luni, pe fondul asteptarilor ca recesiunea din SUA sa fi ajuns la nivel minim. Indicele Nikkei a urcat cu 4,4%, in timp ce indicele MSCI al Asiei Pacifice, excluzand Japonia, s-a apreciat cu 5,8% ca reactie la informatiile din G20.