In plus, tarile europene vor promova si ideea unei taxe mondiale asupra tranzactiilor financiare la summitul G20, care va avea loc saptamana urmatoare in Canada, potrivit Mediafax.
Sefi de state si de guverne din cele 27 de state considera ca „imbunatatirea coordonarii politicilor economice este o prioritate fundamentala”, a afirmat o sursa diplomatica apropiata reuniunii, citand un document intern.
Pentru a asigura pietele ingrijorate de amploarea indatorarii guvernelor europene, reprezentantii tarilor europene au convenit asupra necesitatii unei discipline fiscale mai stricte, sustinand astfel o decizie luata anterior de ministrii de Finante.
Statele UE au acceptat examinarea la nivel european, incepand din 2011, a proiectelor bugetare nationale in primavara fiecarui an, inaintea adoptarii de catre parlamentele nationale.
Participantii la reuniune au prevazut si posibilitatea introducerii de noi sanctiuni „progresive” pentru statele care incalca reglementarile, in timp ce statele care se incadreaza in limitele permise ar urma sa primeasca stimulente financiare.
Pactul de Stabilitate al UE include, teoretic, amenzi impotriva statelor care depasesc limita anuala de 3% impusa pentru deficitul bugetar, insa acest instrument nu a fost folosit pana in prezent, in pofida incalcarilor repetate.
Dintre sanctiunile discutate, europenii raman divizati referitor la propunerea franco-germana de a suspenda drepturile de vot ale tarilor cu politici fiscale prea relaxate. O parte a participantilor la reuniune considera ca o astfel de decizie ar necesita schimbari prea importante ale tratatului de functionare.
Liderii UE au subliniat si necesitatea unui accent mai puternic pe monitorizarea datoriilor si caracterul sustenabil al finantelor publice, nu doar pe deficitul bugetar anual.
Comisia Europeana trebuie sa inainteze propuneri detaliate in acest sens la 30 iunie. Comisia examineaza posibilitatea de a priva statele care incalca regulile fiscale de subventiile europene, precum ajutoare regionale, sociale si chiar agricole, a afirmat un oficial european.
Executivul european nu intentioneaza sa abordeze problema suspendarii drepturilor de vot, aceasta urmand sa fie analizata de un grup de lucru format din ministrii de Finante ai statelor membre, care lucreaza de asemenea la acest subiect si urmeaza sa inainteze propuneri pana in octombrie.