- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Litoralul românesc, invadat de alge și în 2024. Turiștii sunt revoltați de mirosul neplăcut și încep să evite unele stațiuni din acest motiv

07 Jul, 22:23 • Adrian Popovici
Turiștii de pe litoralul românesc, nemulțumiști de algele de la mal și mirosul acestora. În aceste condiții, mulți încep să evite anumite stațiuni.
Litoralul românesc, invadat de alge și în 2024. Turiștii sunt revoltați de mirosul neplăcut și încep să evite unele stațiuni din acest motiv

În plin sezon estival, litoralul românesc este asaltat de turiști în căutare de relaxare și distracție pe plajă. Mamaia, cunoscută pentru prețurile sale exorbitante, îi determină pe mulți turiști să caute alternative mai accesibile. Astfel, Venus, o stațiune apreciată pentru cazările mai economice, a devenit o alegere populară. Cu toate acestea, o problemă neașteptată a început să pună în dificultate experiența acestora, notează Cancan.

Algele au invadat marea din Venus, transformând apa într-o culoare neobișnuită și generând un miros pătrunzător care deteriorează plăcerea vacanțelor. Turiștii sunt dezamăgiți și nemulțumiți de condițiile întâlnite, cu plaje murdare și șezlonguri rămase neocupate din cauza disconfortului creat de algele înecăcioase.

„Nu știu, e din cale afară, chiar nu mă așteptam să fie așa, mă așteptam să o curețe cineva”, s-a plâns o turistă dezamăgită. „Păcat de litoralul nostru pentru că mergem și dăm banii în altă parte în loc să stăm aici”, a adăugat un alt vizitator, exprimând frustrarea generală a celor afectați de situație.

Alge pe litoral
Alge pe litoral

Te-ar putea interesa și: Revolta unui român care a ajuns pe litoral! Cât a dat pentru o porție banală de cartofi prăjiți de doar 130 de grame

Oamenii de știință explică situația de pe litoral

Biologii, însă, explică că prezența algelor face parte dintr-un proces natural important pentru ecosistemul marin local. Acestea aduc o primenire a apei și o bogăție nutritivă pentru diverse specii marine, contribuind astfel la ciclul natural al vieții în mediul acvatic. Cu toate acestea, în ochii turiștilor, argumentele științifice par să fie puțin relevante când vine vorba de experiența lor de vacanță.

„Asigură, pe de o parte, o primenire a apei şi, pe de altă parte, o îmbogăţire nutritivă pentru speciile ce urmează să trăiască de pe urma acestora. Alge, mici crustacee, surse de hrană pentru lebăda care îşi învaţă puii cu această locaţie. Ei vor creşte şi vor trebui să ştie că şi la mare e hrană bună”, explică biologul Adrian Bîlbă.

Pe de altă parte, problema algelor nu este singulară pentru Venus, afectând periodic și alte stațiuni de-a lungul litoralului. Cu un număr tot mai mare de turiști care își petrec vacanțele pe malurile Mării Negre în lunile de vară, presiunea asupra infrastructurii turistice și a mediului natural este evidentă.

 

Astfel, în ciuda provocărilor cu care se confruntă, litoralul românesc rămâne o destinație populară pentru turiștii din întreaga țară și din străinătate. Cu toate acestea, gestionarea și menținerea unui echilibru între conservarea naturală și satisfacerea turiștilor rămân provocări cruciale pentru autoritățile locale și pentru operatorii din industria turismului.